Росія ще 2 роки тому попереджала спецслужби США про небезпеку, що виходить від Царнаєва

Поділитися
Росія ще 2 роки тому попереджала спецслужби США про небезпеку, що виходить від Царнаєва Тамерлан Царнаєв
У Сенаті США виникли "серйозні питання" щодо ефективності контртерористичних зусиль спецслужб, які ігнорували небезпечного злочинця, незважаючи на попередження.

Члени Конгресу вимагають від американських спецслужб пояснень з приводу бездіяльності щодо Тамерлана Царнаєва після сигналу з боку компетентних органів Росії. Лист відповідного змісту вже направлено на ім'я міністра національної безпеки США Джанет Наполітано, а також директора Федерального бюро розслідувань (ФБР) Роберта Мюллера і голови національної розвідки Джеймса Клеппера.

Автором цього послання став голова комітету з національної безпеки Палати представників Конгресу, республіканець, від штату Техас Майкл Маккол.

Як мовиться в цьому документі, Тамерлан Царнаєв, підозрюваний разом з братом Джохаром в організації двох вибухів на Бостонському марафоні, став п'ятою людиною після трагічних подій 11 вересня 2001 року, яка потрапляла у поле зору ФБР, але, незважаючи на це, згодом взяла участь у терористичній вилазці.

Інцидент "викликає серйозні питання щодо ефективності контртерористичних зусиль федерального уряду США", переконаний Маккол.

У схожому ключі висловилися у неділю, 21 квітня, в інтерв'ю телекомпанії CNN, CBS і Fox та інші американські законодавці, причому вони представляють не тільки опозиційну Республіканську, але і правлячу Демократичну партію.

Наприклад, сенатор-демократ від штату Нью-Йорк Чак Шумер заявив, що, "зрозуміло, є безліч питань" до ФБР, яке ще два роки тому отримувало від російських компетентних органів запит на надання даних про Тамерлана Царнаєва.

Як визнало раніше ФБР, "на початку 2011 року іноземний уряд запросив інформацію про Тамерлана Царнаєва". "Цей запит базувався на інформації про те, що він (Царнаєв) був послідовником радикального ісламу і глибоко віруючою людиною, що він сильно змінився після 2010 року, коли готувався покинути Сполучені Штати, щоб їхати в регіон, де розташована (яка просила у американських спецслужб сприяння) країна, аби приєднатися до неназваних підпільних угрупувань", - повідомило ФБР.

Як зазначив Шумер, "на те, що ця людина небезпечна, вказав іноземне уряд". "ФБР за останні десять років зробив дуже гарну роботу, але я, безумовно, вважаю, що в нинішній ситуації) є питання, які потребують відповідей", - підкреслив Шумер.

Зі свого боку його колега-республіканець Ліндсі Грем, який представляє у сенаті Південну Кароліну, звинуватила ФБР в тому, що воно у справі Тамерлана Царнаєва "випустило м'яч", оскільки "пропустило безліч" попереджень. "Таких людей не можна втрачати з поля зору. Це була помилка", - сказав законодавець.

У свою чергу конгресмен-республіканець, від штату Нью-Йорк Пітер Кінг, який очолює підкомітет у справах боротьби з тероризмом і розвідки комітету з національної безпеки, охарактеризував подію як нездатність ФБР "зробити належні дії", незважаючи на "завчасне отримання інформації".

Між тим, на думку Маккола, Тамерлан Царнаєв "отримав радикальні погляди до 2009-2010 років", коли проживав у США. Як вважає законодавець, Царнаєв "був на екрані радара" ФБР, "а потім зник з нього".

Це було неприпустимо, оскільки чеченські бойовики "створили альянс з "Аль-каїдою", діяли з "Аль-каїдою" в Пакистані, Афганістані", заявив Маккол, додавши, що син одного з його виборців "був убитий в Іраку дев'ятьма чеченськими бойовиками".

Колишній координатор Ради національної безпеки Білого дому з питань боротьби з тероризмом Річард Кларк, у свою чергу, заявив телеканалу ABC, що чеченські бойовики "були пов'язані з "Аль-каїдою" майже з самого моменту її формування", брали участь у бойових діях у Боснії, а також в Афганістані на боці талібів проти Північноатлантичного альянсу. !zn

Читайте також:

Поліція оприлюднила подробиці загибелі Царнаєва-старшого і відео з загнаним в пастку молодшим

Бостонський терорист Царнаєв почав давати свідчення

У США радіють: схоплений Джохар Царнаєв

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі