Російські найманці відступили в Лівії після поразки їх союзника – Al Jazeera

Поділитися
Російські найманці відступили в Лівії після поразки їх союзника – Al Jazeera © відкриті джерела
Аналітики кажуть, що відступ Хафтара є серйозною невдачею, позбавивши його найпотужнішої іноземної бойової підтримки в передмістях Тріполі.

Російських найманців ПВК "Вагнер" в Лівії відправили в місто на південь від Триполі після відступу з лінії фронту. Вихід цих найманців став ще одним ударом по "Лівійської національної армії" Халіфи Хафтара та його іноземних союзників, включаючи Росію, які вже понад рік намагаються захопити столицю Триполі в Уряду національної згоди, визнаного ООН, розповів місцевий чиновник телеканалу Al Jazeera.

Російські найманці, які приєдналися до "ЛНА", відступили зі своєю важкою технікою зі столиці в аеропорт Бані-Валід, в 150 км на південний схід від Триполі, сказав Салем Алайван, мер Бані-Валіда.

Він повідомив агентству Reuters, що росіян потім вивезли з західної Лівії в Джуфру, віддалений центральний район і оплот "ЛНА".

Раніше повідомлялося, що в Лівії направили 1200 найманців ПВК "Вагнер" для посилення сил Хафтара. Також ідентифіковано їх обладнання, яке як правило, використовують Збройні сили Росії. У "ЛНА" заперечують, що їм допомагає Росія, хоча присутність російських найманців широко задокументовано дипломатами та журналістами.

Лівійського генерала підтримують Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Росія. Халіфа Хафтар в останні роки неодноразово відвідував Москву та провів переговори з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, один з візитів відбувся в листопаді 2018 року. На його зустрічі з главою Міноборони Росії був помічений бізнесмен Євген Пригожин, якого пов'язують з ПВК Вагнера. Росія заперечує офіційне військове втручання в громадянську війну в Лівії.

В кінці листопада 2019 року Держдепартамент США звинуватив російських військових і найманців в дестабілізації ситуації в Лівії. Помічник держсекретаря США у справах Близького Сходу Девід Шенкер вказав на присутність в цій країні "у значній кількості" російських регулярних військ і бійців ПВК Вагнера для підтримки Лівійської національної армії".

Читайте також: ДТП за участю Кулеби: поліція зареєструвала кримінальне провадження

У Лівії зберігається двовладдя. На заході країни у Триполі перебуває сформований за підтримки ООН уряд нацєдності, а на сході розташований парламент. Влада у цій частині Лівії функціонує незалежно від Триполі та спирається на "Лівійську національну армію" на чолі з Халіфою Хафтаром.

19 січня в Берліні відбулася міжнародна конференція з врегулювання ситуації в Лівії під егідою ООН. Незадовго до цього ворогуючі сили у Лівії домовилися про припинення вогню, однак під час переговорів у Москві Хафтар відмовився підписати угоду про перемир'я.

Детальніше про складну ситуацію у Лівії читайте у матеріалі Миколи Замікули "Нова війна Ердогана".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі