Роснєфть заявила про дефіцит сировини для зарубіжних поставок

Поділитися
Роснєфть заявила про дефіцит сировини для зарубіжних поставок © www.obzor.lt
Через нестачу ресурсів, Роснєфті в червні довелося різко скоротити поставки нафти на адресу найбільших покупців її морських вантажів, торгових компаній Glencore і Trafigura.

Російська Роснєфть в червні зіткнулася з дефіцитом нафти для постачання зарубіжним покупцям за довгостроковими контрактами через скорочення видобутку в рамках операції "ОПЕК+", повідомляє Reuters.

Роснефть поінформувала Міненерго РФ, що не готова до продовження скорочення виробництва на запланованому у травні-червні рівні, оскільки вже відчуває нестачу нафти для виконання необхідних поставок на внутрішній ринок і експорт, повідомили Рейтер два джерела.

"Вони (Роснефть) намагаються нашкребти нафту на експорт і не залишити порожніми заводи. У них же зобов'язання щодо пального. У травні на НПЗ були ремонти, карантин, а в червні завантаження потрібне.На всіх не вистачає", - сказав один із трейдерів на ринку нафти РФ.

Джерела повідомили, що Роснефти в червні довелося різко скоротити поставки нафти на адресу найбільших покупців її морських вантажів - торговельних компаній Glencore і Trafigura - через нестачу ресурсів. Роснефть реалізує майже весь обсяг нафти за довгостроковими контрактами, що не дозволяє компанії легко скоротити експорт. Однак умови угод дають їй можливість переходити до мінімуму обсягів в разі нестачі сировини, що вона і робить, відзначають трейдери. В результаті Glencore отримає лише два вантажі нафти Urals обсягом по 100.000 тонн кожен з перевалкою в червні (вісім у квітні до скорочення видобутку), а Trafigura - один (10 у квітні).

"Для Роснефти це мука: їм потрібно і заводи забезпечувати та виконувати зобов'язання за контрактами. А нафти немає", - сказав ще один співрозмовник. РФ в травні-червні 2020 року зобов'язалася знизити видобуток на 2,5 мільйона барелів на добу в рамках угоди ОПЕК+, а з липня зможе послабити скорочення до 1,8 мільйона барелів на добу. Саудівська Аравія і деякі інші країни-учасниці ОПЕК обговорюють можливість продовження чинних у травні та червні квот на нафтовидобуток до кінця 2020 року, проте поки не отримали підтримку від партнера по пакту "ОПЕК+",Росії.

Роснефть скоротила видобуток приблизно на 17% за 26 днів травня у порівнянні з рівнем квітня, повідомило джерело, знайоме з даними добового видобутку. У червні Роснефть відвантажить лише вісім партій нафти об'ємом по 100.000 тонн з балтійських портів у порівнянні з 27 у квітні та 13 - у травні, хоча покупці були зацікавлені в повному обсязі на тлі високого попиту на Urals на світовому ринку. З восьми партій Роснефть повинна віддати п'ять вантажів у червні Total і Gunvor - переможцям піврічного тендера компанії на постачання нафти у квітні-вересні.

В результаті Glencore і Trafigura, які зазвичай отримують набагато більше обсягів, ніж переможці піврічного тендеру, залишилися майже ні з чим, відзначають трейдери. Роснефть може компенсувати покупцям зниження поставок нафти Urals коштом відвантаження інших сортів, наприклад, ESPO Blend, додали вони. Trafigura також закуповує у Роснефти сорти нафти ESPO Blend і Sokol. Однак скорочення видобутку зменшило експорт Роснефти у всіх напрямках, так що поле для маневру у компанії невелике, відзначають учасники ринку.

Читайте також: "Роснефть" вийшла з Венесуели через санкції

Нагадаємо, глава ОПЕК заявив про те, що найгірша криза на нафтовому ринку вже позаду. Нова зустріч країн-членів картелю запланована на червень.

Детальніше про те, як вплине угода країн ОПЕК+ на ціноутворення "чорного золота", читайте в статті Володимира Кравченка "Залиті нафтою" ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі