Саудівська Аравія назвала умову визнання атаки дронів актом війни

Поділитися
Саудівська Аравія назвала умову визнання атаки дронів актом війни Саудівська Аравія хоче миру, але готується до війни © alternate-politics.info
Офіційно відповідальність за напад взяли на себе єменські хусити, але саудити та США звинувачують в ньому Тегеран.

Саудівська Аравія може визнати атаку дронів на нафтові об'єкти державної компанії Saudi Aramco актом війни, якщо буде доведена причетність до неї Ірану, заявив в інтерв'ю CNN міністр закордонних справ Адель аль-Джубейр.

"Ми поклали провину на Іран, оскільки запущені по Саудівській Аравії безпілотники та ракети були іранського виробництва. Але здійснення атаки з вашої [Ірану] території, якщо справа дійсно є саме такою, ставить нас в іншу позицію. Це [напад] буде розцінено як акт війни", - пояснив аль-Джубейр.

Раніше міністр повідомив журналістам, що Ер-Ріяд чекає на результати розслідування нападу, і запропонував міжнародному співтовариству долучитися до нього.

У коментарі Sky News аль-Джубейр заявляв, що Саудівська Аравія готова зробити все можливе для захисту від загроз, що йдуть з Ірану. Водночас Ер-Ріяд готовий зробити все можливе для запобігання військовому конфлікту, пише LB.ua.

Нагадаємо, на світанку 14 вересня споряджені вибухівкою бойові дрони атакували найбільший нафтопереробний завод компанії Saudi Aramco в Абкайку та нафтове родовище в Хурайсіе. Відповідальність за атаку взяли на себе єменські бойовики-хусити.

Після атаки добове виробництво нафти-сирцю у Саудівській Аравії скоротилося майже вдвічі – на 5,7 млн барелів на добу. Це 5% світових поставок нафти. Загалом на Саудівську Аравію припадає 10% усього світового нафтовидобутку, при цьому через НПЗ в Абкайку проходить 7% світових поставок нафти.

США та Саудівська Аравія поклали відповідальність за атаки на Іран, який підтримує хуситів. Міністерство фінансів Сполучених Штатів включило до санкційних списків 16 іранських компаній, дев'ять фізичних осіб і шість нафтових танкерів.

Докладніше про атаки дронів на ключові об'єкти нафтової індустрії Саудівської Аравії читайте в статті Миколи Замікули "Атака дронів і примарні погрози" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі