Секретні документи спецслужб Сирії оголили криваві репресії в ім'я режиму – Associated Press

Поділитися
Секретні документи спецслужб Сирії оголили криваві репресії в ім'я режиму – Associated Press Сирійський диктатор Асад втопив Арабську весну в крові © faraj.com.tj
Майже через дев'ять років війни в Сирії, загинули понад 400 тисяч осіб. Майже 12 мільйонів осіб є або вимушеними переселенцями, або біженцями в сусідніх країнах. Більшість міст і селищ лежать в руїнах.

Тисячі документів, нібито зібраних в покинутих сирійських урядових установах під час громадянської війни в країні, розкривають охоплення темних лабіринтів служб безпеки президента Башара Асада. Вони шпигували за населенням Сирії в цілому, прагнули ліквідувати дисидентів будь-якою ціною і систематично переслідували курдську меншину ще до початку протестів, пише Сара Ель Діб для агентства Associated Press.

Зазначається, що документи лягли в основу доповіді, опублікованої у вівторок сирійським Центром правосуддя і відповідальності у Вашингтоні, який сподівається, що в кінцевому підсумку зможе допомогти в судовому переслідуванні осіб, які вчинили військові злочини.

Звіт під назвою "У стін є вуха, аналіз секретних документів сирійського сектору безпеки", заснований на вибірці з 5000 документів і представляє деякі з найбільш жахливих свідоцтв участі держави на найвищому рівні в кривавих репресіях проти демонстрантів, дисидентів і навіть іноземних журналістів у Сирії.

Документи показують, що спецслужби створили мережу інформаторів, яка забезпечила, щоб уряд пильно стежив за повсякденним життям сирійців. Вони також пропонують рідкісний погляд на внутрішню роботу декількох силових структур, оскільки вони намагалися ліквідувати дисидентів з допомогою затримань, залякувань або вбивств і проводили державну політику, яка виділяла курдську меншину для переслідування ще до початку повстання 2011 року проти Асада.

Деякі документи включають в себе рукописні замітки від вищих командирів про те, щоб заарештовувати, затримувати і "робити те, що необхідно", щоб придушити заворушення - розпливчаста директива, яка, як було встановлено, означає застосування смертоносної сили в деяких інцидентах.

Сирійські органи безпеки і чиновники навіть шпигували один за одним. Один документ називається: "Записи про те, які думки у мене виникають відносно інших офіцерів" - 97-сторінковий звіт Кафки про те, що, на думку офіцерів, можуть думати інші офіцери.

В одному документі докладно розповідається, як чоловік повідомив своєму братові про підтримку акцій протесту проти Асада, що змусило командира служби безпеки отримати дозвіл заманити брата в пастку.

В іншому документі, отриманому від головного розвідувального управління країни - Служби національної безпеки – йдеться про те, що франко-ліванська журналістка названа "організатором протестів" і їй заборонили в'їзд в країну.

Деякі з документів ідентифікують протестувальників по імені, маркуючи багатьох як терористів без будь-яких доказів. У звіті відредаговані імена, щоб захистити особистість тих, хто перебуває в розшуку.

Коли в березні 2011 року в Сирії спалахнули протести, уряд відповів жорстокими репресіями.

Придушення в свою чергу викликало збройне повстання проти урядових сил, розділивши Сирію на урядові і захоплені повстанцями райони.

Через майже дев'ять років війни загинуло понад 400 тисяч осіб, половина довоєнного населення в 23 мільйони осіб є або вимушеними переселенцями, або біженцями в сусідніх країнах. Більшість міст і селищ лежать в руїнах.

Сирійський уряд, який зазвичай не коментує питання безпеки і не відповідає на повідомлення, які звинувачують його у порушеннях прав людини, виправдовує своє придушення, описуючи тих, хто повстав проти нього, як терористів. Асад звинувачує, що повстання було частиною змови, підтримуваної США і регіональними супротивниками, щоб відсторонити його від влади.

Документи були отримані в провінції Ракка і місті Табка на сході Сирії в 2013 році, а також в західній провінції Ідліб в 2015 році після виведення урядових сил.

SJAC і слідчі з іншої незалежної групи, Комісії міжнародного правосуддя та підзвітності, витягли 483 000 урядових документів, колективно відсканували і оцифрували їх. Обидві групи вже запропонували допомогу європейським прокурорам в порушенні кримінальних справ проти сирійських чиновників.

У багатьох документах були списки тих, хто брав участь в акціях протесту, затриманнях і навіть розстрілах протестувальників. В одному документі відділу національної безпеки від травня 2011 року закликають агентів безпеки припинити стрілянину по демонстрантах у зв'язку із заворушеннями.

У звіті знайшли документи, в яких містяться докладні відомості про державну політику утримання під вартою - в основному за протест і в одному випадку за прокляття Асада на вечері - після доносів або появи в критичних ЗМІ.

У звіті є документи, які показують ступінь державного переслідування курдів, включаючи документи від 2010 року – за рік до початку громадянської війни.

В іншому документі курдський культурний вираз називається зрадою національної ідентичності, а ще в іншому був план уряду щодо криміналізації курдської "націоналістичної" діяльності. Інші застерегли муніципалітети від продажу або купівлі землі курдам і наказали арабським племенам перебратися в райони, де переважають курди, щоб "розбавити" їх присутність там.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі