Шість країн-членів Радбезу ООН випустили спільну заяву по Україні

Поділитися
Шість країн-членів Радбезу ООН випустили спільну заяву по Україні Підписанти закликали Росію до відповідальності за загибель МН17, запропонували їй звільнити моряків-українців і відвести кораблі з Азова © www.un.org.ua
У заяві підписанти торкнулися питання звільнення українських моряків, навігації в Азовському морі, Мінських домовленостей і загибелі МН17.

Бельгія, Франція, Німеччина, Польща, Великобританія та Естонія після засідання Ради безпеки ООН, присвяченого українському "мовному закону", випустили спільну заяву, повідомляється в інформації Постійного представництва України при ООН в Facebook.

Спільну заяву озвучив постійний представник Великобританії при ООН і у Світовій організації Джуліан Брейтуейт.

"Ми, як держави-члени Євросоюзу, повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах, і засуджуємо російську незаконну анексію Криму. Ми закликаємо Росію беззастережно звільнити всіх 24-х військовослужбовців, незаконно захоплених 25 листопада під час інциденту біля Керченської протоки, і повернути захоплені українські кораблі згідно з рішенням Міжнародного трибуналу з морського права 20 травня... Ми також продовжуємо закликати Росію відновити свободу навігації в Азовському морі. Ми очікуємо, що Росія негайно припинить підігрівати конфлікт і утримається від дій, що ставлять під загрозу реалізацію Мінських угод, які передбачають повне відновлення контролю влади над територіями, описаними в угоді. Зокрема, Росія повинна припинити свою фінансову підтримку сепаратистів і припинити видавати паспорти українським громадянам на Донбасі", – заявив британець.

Крім цього, країни-підписанти також засудили обстріл терористами військово-санітарного автомобіля Збройних сил України під Водяним 1 липня, а також постійні дії російсько-терористичних військ в Донбасі, що перешкоджають діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, закликавши обидві сторони, Україну і Росію, до виконання положень Мінських домовленостей.

"Ми заохочуємо участь Росії і України у зустрічі на рівні політичних радників у нормандському форматі в Парижі 12 липня, також, як і успішне розведення сил і засобів в Станиці Луганській у липні. Ми наполягаємо, що Рада Безпеки повинна продовжувати займатися цим питанням, оскільки ситуація в Україні є предметом міжнародного занепокоєння", – сказав дипломат.

Також він зазначив, що завтра, 17 липня, відзначається п'ята річниця загибелі літака рейсу МН17, імовірно збитого російською ракетою ППО "Бук" – при цьому всі 298 пасажирів і членів екіпажу літака загинули.

"Сім'ї та друзі загиблих заслуговують правосуддя. Ми закликаємо всі сторони, зокрема Російську Федерацію, в повній мірі співпрацювати з JIT, а кримінальне провадження у Нідерландах встановити відповідальність за знищення MH17 згідно з резолюцією РБ ООН 2166", - додав він.

Сьогоднішнє засідання скликала російська делегація для обговорення українського закону, який 16 липня набув чинності. Це не перша спроба Росії винести на обговорення "мовний закон", однак раніше проведення такого засідання блокували партнери України.

Українська сторона наполягає на тому, що цей закон є винятково внутрішнім питанням України та не має стосунку до компетенції Ради безпеки.

Глава МЗС Павло Клімкін на своїй сторінці у Facebook написав про те, що маневр РФ провести це засідання за кілька днів перед українськими виборами, і буквально напередодні п'ятої річниці збиття літака рейсу MH17 є цинічним.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі