Балтійські країни запустили спільний газопровід

Поділитися
Балтійські країни запустили спільний газопровід Місцевий газовий ринок більше не буде залежати від поставок російського Газпрому © Ramboll
Газ будуть транспортувати між Фінляндією, Естонією і Латвією.

На урочистих церемоніях в Палдіскі та Гельсінкі в середу, 11 грудня, відкрили естонсько-фінський спільний газопровід Balticconnector. Газове сполучення відкрили президент Естонії Керсті Кальюлайд і президент Фінляндії Саулі Нііністьо.

Довжина підводної частини Balticconnector від Палдіскі до фінської Інко становить 77 км. Наземна частина займає 55 км в Естонії і 21 км до Фінляндії.

Газ будуть транспортувати між Фінляндією, Естонією і Латвією без додаткових витрат. Після завершення роботи над газовими коннекторами між Литвою і Польщею місцевий газовий ринок більше не буде залежати від поставок російського Газпрому.

"Коли ми почали відкривати ринок, ціна на газ становила 40 євро, і ми платили Газпрому приблизно на 10 євро вище рівня цін у Західній Європі. Сьогодні ціна на газ становить близько 15 євро, і ми можемо купити газ за тією ж ціною, що і в Західній Європі. і саме тому ми розробили газовий ринок та інфраструктуру - щоб створити регіональний газовий ринок, відкритий для конкуренції з багатьма гравцями ринку", - пояснив голова правління естонської компанії Elering Таам Веским'яґі.

Загальна вартість проекту з урахуванням робіт по зміцненню газопроводу між Естонією і Латвією складе близько 300 млн євро, з них понад 200 млн євро в проект вкладає ЄС.

Як повідомлялося, Польща і Словаччина також планують побудувати газопровід, який дозволить диверсифікувати джерела газу для всього регіону Центральної та Східної Європи.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі