Спецпрокуратура Гааги звинуватила президента Косова Хашима Тачі у військових злочинах

Поділитися
Спецпрокуратура Гааги звинуватила президента Косова Хашима Тачі у військових злочинах © wikipedia.org
На сьогоднішній день жоден з діячів Визвольної армії Косово не був засуджений за військові злочини.

У середу спеціальна прокуратура, що займається повстанням в Косово проти сербського правління в 1998-99 роках, заявила про те, що звинуватила президента Косова Хашіма Тачі в можливих військових злочинах і злочинах проти людства, включаючи майже 100 вбивств, повідомляє Reuters.

Спеціальна палата була створена в Гаазі в 2015 році для розгляду випадків можливих злочинів з боку партизан Визвольної армії Косово (ВАК) під час війни, яка привела до незалежності Косово від Сербії.

Звинувачення є "результатом тривалого розслідування і відображає рішення SPO (Спеціальної прокуратури) про те, що вона може довести всі звинувачення поза всяким розумним сумнівом", йдеться в Спеціальній заяві прокуратури.

У заяві говориться, що "іншим" також були пред'явлені звинувачення, включаючи Кадрі Веселі, колишнього спікера косовського парламенту. Тачі і Веселі, обидва колишні командири ВАК, раніше заперечували причетність до будь-яких військових злочинів під час конфлікту кінця 1990-х років. Спеціальна прокуратура не повідомила подробиць про можливі військові злочини.

В ньому також говорилося, що Тачі і Веселі, як вважають, "провели таємну кампанію, щоб скасувати закон, який створив місцевий Суд, і іншим чином перешкоджали роботі Суду в спробі гарантувати, що вони не постануть перед правосуддям".

Пізніше на цьому тижні Тачі повинен відправитися в Сполучені Штати для першого раунду переговорів з Сербією при посередництві Білого дому з питання нормалізації відносин - одного з ключових умов, які Європейський Союз поставив перед кожною з країн в блоці.

Косівський суд і прокуратура регулюється законодавством Косово, але в ній працюють міжнародні судді і прокурори, і вони фінансується ЄС, до якого прагнуть приєднатися і Косово і Сербія.

Косівський суд частково знаходиться у голландському місті Гаага, щоб допомогти забезпечити захист свідків. До створення суду деякі розслідування, за участю колишніх високопоставлених членів ВАК, були відзначені залякуванням свідків.

На сьогоднішній день жоден з діячів ВАК не був засуджений за військові злочини. Кілька високопоставлених співробітників сербських сил безпеки були засуджені та ув'язнені за військові злочини в конфлікті в Косово окремим трибуналом США з колишньої Югославії.

Читайте також: Рідні Сенцова приїхали в Київ

Раніше повідомлялося, що Сербія готова пожертвувати членством в ЄС через косовське питання. Сербія виступає проти вступу Косова в ООН.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі