Справа MH17: "Четвірка обвинувачуваних може не боятися зустрічі з правосуддям"

Поділитися
Справа MH17: "Четвірка обвинувачуваних може не боятися зустрічі з правосуддям" Аналітик Юліус фон Фрайтаг вважає, що підозрювані, ймовірно, були в прямому контакті з державними структурами РФ © укринформ
Німецький аналітик Юліус фон Фрайтаг вважає, навіть якщо їх визнають винними перед Міжнародним судом, дуже мало шансів, що Москва їх видасть.

Позиція Росії стосовно судової справи про знищення літака рейсу MH17 видається не надто перспективною, адже для процесу вдалося зібрати надзвичайні докази. Про це телеканалу ntv.de заявив німецький аналітик Юліус фон Фрайтаг.

Експерт, який очолює московський офіс фонду Фрідріха Наумана, вважає, що ракета, яка вцілила у літак MH17, була російською, і підозрювані, ймовірно, були в прямому контакті з державними структурами.

"Видається досить очевидним, що з одного боку, росіяни заперечують власний вчинок заради послаблення санкцій. З другого – пишаються ним, як демонстрацією сили, що може залякати опонентів", – зазначив Фрайтаг.

За його словами, Москва "ходить по канату", і ця амбівалентність проявиться у процесі, який розпочався 9 березня.

Вирішальним фактором, на думку аналітика, є питання санкцій, що Євросоюз наклав на РФ. Вони впливають на російський нафтовий сектор, а, отже, на всю економіку. Тому Кремлю було важливо переконати світову спільноту, буцімто справа MH17 була хибно оцінена.

"Відразу після трагедії РФ запустила заплутану інформаційну кампанію, в рамках якої російське телебачення постійно висувало нові версії", – повідомив Юліус фон Фрайтаг.

Росія хотіла посіяти сумніви, аби розірвати санкційну коаліцію ЄС, пояснює Фрайтаг. Проте, за його словами, докази у справі є надзвичайними, тож стратегія Москви видається не надто перспективною.

Водночас він зауважує, що четвірка обвинувачуваних може не боятися зустрічі з правосуддям. Навіть якщо їх визнають винними перед Міжнародним судом, дуже мало шансів, що Москва їх видасть.

Нагадаємо, у Нідерландах розпочалися судові слухання у справі щодо катастрофи "Боїнга" рейсу MH17, збитого бойовиками в 2014 році.

Підозрюваних у катастрофі судять в Нідерландах і за законодавством цієї країни, оскільки жертвами катастрофи пасажирського літака стали переважно нідерландці.

Позицію обвинувачення представлятиме виключно прокуратура Королівства Нідерланди. Але в якості слухачів на суді присутні делегації інших країн, зокрема делегація України.

До складу української делегації увійшли представники Офісу генерального прокурора, на чолі із заступником генпрокурора Гюндузом Мамедовим, заступник голови СБУ, український посол у Нідерландах Всеволод Ченцов і заступник директора Департаменту МЗС по міжнародному праву Оксана Золотарьова.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі