"Справа Помпео": в США почали розслідування проти Трампа через звільнення Генінспектора

Поділитися
"Справа Помпео": в США почали розслідування проти Трампа через звільнення Генінспектора Президента звинувачують у перешкоджанні розслідування проти Помпео
Розслідування ініціювали демократи в Конгресі США.

В США розпочали розслідування щодо звільнення президентом США Дональдом Трампом посадовця із Державного департаменту, який займався розслідував діяльність правої руки Трампа - державного секретаря Майка Помпео. Звільнення генерального інспектора Стіва Лініка називають "політично вмотивованим", пише BBC.

Колишній прокурор був призначений ще колишнім президентом США Бараком Обамою для нагляду за витратами та виявлення безгосподарності в державному департаменті. Лінік розпочав розслідування звинувачень у тому, що Помпео неправильно використовував персонал для проведення особистих доручень.

У п'ятницю, 15 травня, Трамп надіслав листа спікеру Палати Ненсі Пелосі, в якому заявив про намір звільнити Стіва Лініка.

Відповідно до федерального закону, адміністрація Трампа повинна повідомити Конгресу 30 днів про свої плани звільнити генерального інспектора. В деяких звітах видно, повідомляє BBC, що замість нього планують призначити політичного союзника Трампа.

У суботу, 16 травня, вищі демократи в комітетах з питань зовнішніх зв'язків Палати та Сенату поставили під сумнів терміни усунення Лініка та оголосили про негайне розслідування.

"Ми безперечно виступаємо проти політично мотивованої чистки генерального інспектора та виходу президента з цих критичних позицій", - сказали в заяві конгресмен Еліот Енгель та сенатор Боб Менендес.

Вони сказали, що Лінік "відкрив розслідування за фактом протиправних дій самого секретаря Помпео", додавши, що його звільнення було "ясно розроблене для захисту секретаря Помпео від особистої відповідальності".

Енгель та Менендес просили Білий дім та Державний департамент передати всі записи, пов'язані з його звільненням, до наступної п'ятниці.

Тим часом, у суботу Білий дім заявив, що рішення про усунення з посади Лініка запропонував сам Помпео. "Секретар Помпео рекомендував цей крок, і президент Трамп погодився", - заявив чиновник Білого дому.

Читайте також: Трамп знову поскаржився на "українське втручання" в американські вибори

До того, Трамп також звільнив високопоставленого чиновника Майкла Аткінсона, який першим попередив Конгрес про скаргу, що призвела до судового розгляду щодо його імпічменту. Президент США заявив, що більше не довіряє Аткінсу, в той час демократи звинуватили його у спробі підірвати розвідувальну спільноту.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі