США і Росія відмовилися від припинення вогню під час пандемії – The Guardian

Поділитися
США і Росія відмовилися від припинення вогню під час пандемії – The Guardian США і Росія прикриваються потребою "боротися з терористами" © Офіційний сайт Кремля
ООН закликала країни припинити бойові дії і зосередитися на боротьбі з COVID-19.

Адміністрація Трампа і Росія блокують зусилля Ради Безпеки ООН щодо глобального припинення вогню під час світової боротьби з коронавірусом, пише The Guardian.

Попри рішучу підтримку загального перемир'я з боку десятків країн, у тому числі провідних союзників США, таких, як Великобританія, Франція і Німеччина, а також правозахисних груп, благодійних організацій і Папи, адміністрація Трампа відмовляється бути "зв'язаною" цим зобов'язанням.

У спробі вийти з глухого кута президент Франції Еммануель Макрон запропонував проєкт резолюції Ради безпеки, в якому зроблена спроба подолати заперечення США і Росії, по суті, зробивши неможливим примусове виконання.

Резолюція в тому вигляді, в якому вона була складена, вітає звернення Генерального секретаря ООН та висловлює підтримку його зусиллям. Але не наполягає на обов'язковому, універсальному припиненні вогню, що дозволяє робити винятки на розсуд окремих держав-членів.

Заперечення США виникають з побоювань Білого дому, Пентагону і Державного департаменту про те, що така міра може перешкодити їм вести операції проти терористичних груп.

"США також стурбовані тим, що повне припинення вогню може обмежити здатність Ізраїлю брати участь у військових операціях на всьому Близькому Сході", - сказав автор доповіді Колум Лінч.

Президент Росії Володимир Путін, як вважають, має аналогічні відмовки з приводу російських військових операцій в Сирії.

Крім того, за словами аналітиків, президент Дональд Трамп і його радники хочуть зберегти за собою свободу атакувати проіранських ополченців в Іраку або завдавати удару по військових лідерів Ірану.

Переговори все ще тривають. Келлі Крафт, посол США в ООН висловила підтримку глобальному перемир'ю і надію, що французька резолюція може бути погоджена, можливо, на цього тижня.

Але представник Держдепартаменту був більш обачним. "Сполучені Штати підтримують заклик генерального секретаря до глобального припинення вогню, але відзначають, що ми продовжимо виконувати нашу законну антитерористичну місію", - заявив представник Foreign Policy.

Однак, сам Макрон висловив оптимізм з приводу узгодження проєкт резолюції. Він сказав, що особисто говорив з Трампом, президентом Китаю Сі Цзіньпіном і британським прем'єр-міністром Борисом Джонсоном, і всі вони запропонували свою підтримку. Макрон також сказав, що він сподівається, що Путін також підтримає резолюцію.

Хоча прийняття такого рішення може підвищити престиж Ради Безпеки ООН, яку раніше критикували за бездіяльність під час кризи, воно може розчарувати тих, хто вимагає беззастережного перемир'я та ефективного об'єднаного міжнародного реагування, пише The Guardian.

Аналітики попереджають, що якщо великі держави зможуть ігнорувати встановлене ООН глобальне припинення вогню, коли це їм вигідно, то недержавні суб'єкти та терористичні групи можуть прийняти рішення діяти аналогічним чином.

Еммануель Макрон вже обговорював питання припинення вогню з Путіним - про розмову двох президентів повідомили в Кремлі в п'ятницю. Повідомляється, що вони обговорили конфлікт в Донбасі, де українські війська протистоять підтримується Росією збройним угрупованням "ДНР" і "ЛНР". Однак, остаточної відповіді від Росії не було.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі