США і таліби домовилися про перемир'я в Афганістані – AP

Поділитися
США і таліби домовилися про перемир'я в Афганістані – AP "Талібан" зобов'язався припинити ракетні обстріли і підриви смертників
Якщо мирний процес буде успішним, США можуть вивести військовий контингент з Афганістану.

Сполучені Штати Америки й ісламістське угрупування "Талібан" досягли угоди про перемир'я, що має набрати чинності найближчим часом, повідомляє Associated Press із посиланням на власні джерела.

Домовленості передбачають зниження рівня насильства строком на сім днів та стосуються не лише талібів, але і урядових сил.

Співрозмовник інформагентства в американському уряді розповів, що "Талібан" погодився припинити ракетні обстріли і підриви смертників. За дотриманням умов перемир'я стежитимуть США.

Якщо таліби дотримуватимуться досягнутих домовленостей, слідом за угодою розпочнуться мирні переговори. Якщо процес врегулювання буде успішним, США можуть вивести військовий контингент з Афганістану.

Джерело видання в "Талібані", у свою чергу, уточнило, що угоду про початок переговорів з афганським урядом, ймовірно, буде оголошено вже 29 лютого, а самі переговори стартують 10 березня. Пропозиції щодо їх організації вже висунули Норвегія та Німеччина, однак місце переговорів ще не узгоджено.

Відзначимо, що в п'ятницю, 14 лютого, держсекретар США Майк Помпео і голова Пентагону Марк Еспер зустрілися з президентом Афганістану Ашрафом Гані на полях Мюнхенській конференції з безпеки.

З липня 2018 року Сполучені Штати ведуть прямі переговори з високопоставленими представниками радикального ісламістського руху "Талібан" про встановлення миру в Афганістані. Основні теми обговорень - виведення іноземних військовослужбовців і надання гарантій того, що Афганістан не перетвориться в безпечну гавань для терористичних угруповань.

З 2014 року на території Афганістану діють бойовики "Ісламської держави". Вони воюють і здійснюють теракти проти уряду, "Талібану" і міжнародного військового контингенту.

Детальніше про конфлікт в Афганістані читайте у статті Олександра Коренькова "Гнучкі і завзяті" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі