США підвищили ставки у торговій війні з Китаєм — The Economist

Поділитися
США підвищили ставки у торговій війні з Китаєм — The Economist Дві найбільші світові економіки покроково наблизилися до повномасштабної торгової війни © depositphotos / lightsource
Минулого тижня питання укладення угоди здавалося вирішеним. Тепер же США і Китай стоять на порозі повномасштабної торгової війни.

Американські і китайські торгові представники зустрілися на обіді. Але в меню не входило перемир'я. 10 травня набули чинності підвищені мита США на низку китайських товарів. Відразу після цього Китай пообіцяв завдати удару у відповідь. Дві найбільші світові економіки покроково наблизилися до повномасштабної торгової війни, пише журнал The Economist у свіжому випуску.

Такий результат не обов'язковий - сторони продовжують переговори і до недавнього часу робили успіхи. Але є ризик збільшення економічних збитків для обох країн і погіршення їхніх і без того напружених відносин.

Підвищені мита США застосовуються на китайські товари на загальну суму 200 мільярдів доларів. У вересні минулого року, на початку торгової війни, США вже підвищили мита на ці товари до 10% на товари сумою $ 200 млрд, і 25-процентні мита діяли на товари вартістю $ 50 млрд. Тепер, коли 10% зросли до 25%, це означає, що тариф застосовується майже до половини китайського експорту товарів до Америки.

Китаю ще належить деталізувати свої плани відплати, хоча, швидше за все, він введе пропорційне збільшення мит: вони торкнуться меншої кількості товарів, оскільки він імпортує з США менше, ніж Вашингтон імпортує у Пекіна, але також досягнуть 25%. Очікується, що в переліку товарів, які обкладаються за підвищеними ставками, будуть зріджений газ, м'ясо та фрукти.

Ескалація напруженості в торговій війні США і Китаю незабаром призведе до відчутних наслідків. Більшість економістів сходяться в тому, що нові тарифи знизять темпи зростання Китаю на піввідсотка. Коли мита становили 10%, компанії, як правило, не страждали через висоі ціни на імпорт з Китаю, які частково компенсувалися слабкішим юанем. Але при миті в 25% компаніям доведеться значно підвищувати ціни на продукцію, змушуючи страждати передусім споживачів. В результаті рівень інфляції в США може збільшитися приблизно на піввідсотка, вважають економісти французького банку Société Générale. А може і більше.

Президент США Дональд Трамп заявив, що Америка починає готувати документи, щоб ввести 25-процентні мита на товари на 300 мільярдів доларів, які поки ними не обкладені.

Всього тиждень тому настрій щодо переговорів був оптимістичним. Китайські і американські чиновники зустрічалися кілька разів з початку року. Контури великої угоди ставали все більш очевидними. Китай хоча б частково піде на задоволення вимог адміністрації Трампа про посилення захисту інтелектуальної власності, припинення примусової передачі технологій та відкриття своїх ринків для іноземних інвесторів. КНР також міг пообіцяти купувати більше американських товарів, зокрема сільськогосподарської продукції, щоб знизити американський торговий дефіцит, яким так сильно стурбований Трамп. Америка, в свою чергу, погодилася б скасувати хоча б частину мит на китайські товари. 28 квітня міністр фінансів США Стівен Мнучин заявив, що переговори знаходяться на "останній стадії". Але 5 травня Трамп опублікував кілька твітів, які розбили ці оптимістичні мрії.

За його словами, Китай намагається переглянути умови практично готової угоди. Характер спору сам по собі є предметом спору. Як повідомляє Reuters з посиланням на джерела в американському уряді, китайські чиновники попросили внести радикальні зміни в проект 150-сторінкової угоди. Торговий представник США Роберт Лайтхайзер хотів, щоб зобов'язання Китаю були закріплені у його законодавстві. Китайські парламентери заперечили, що регуляторних змін буде достатньо. Але, на думку радників уряду КНР, розбіжності можуть йти ще глибше. Вони кажуть, що американські парламентери, по суті, просили Китай "підірвати власну економічну модель", вимагаючи скасувати субсидії привілейованим галузям і державним компаніям.

Враховуючи перспективу зриву переговорів, здається добрим знаком, що головний торговий представник Китаю Лю Хе таки вирушив до Вашингтона на переговори, які почалися 9 травня. Деякі аналітики припускали, що Китай може скасувати ці зустрічі.

Але можливості для досягнення прогресу в укладанні угоди поки обмежені. Китайські чиновники вже давно наголошують, що не будуть укладати угоду перед обличчям загроз. Коментарі Лю Хе після прибуття на переговори свідчать про те, що він швидше приїхав підкріпити це твердження, аніж йти на великі поступки.

Велике занепокоєння викликають потенційні політичні наслідки невдалих переговорів. Зрештою, торгівля - лише одна зі сфер, в якій між країнами зростає недовіра один до одного. Китайські яструби завжди підозрювали, що кінцева мета Америки - не дати Пекіну піднятися. Віра в це була підкріплена торговою суперечкою.

Більшість економістів як і раніше вважають, що дві країни в кінцевому підсумку досягнуть угоди. По мірі того, як негативний ефект від підвищення мит стане більш очевидним, на перший план вийдуть причини, через які варто укласти угоду. Але перед цим ситуація може стати навіть гіршою, ніж раніше. Наскільки саме - поки неясно.

Детальніше про торгову війну між двома наддержавами читайте в матеріалі Олексія Їжака "Холодна" війна з "гарячими" сутичками" в тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі