США планують удар по іранському ядерному об'єкту – ЗМІ

Поділитися
США планують удар по іранському ядерному об'єкту – ЗМІ У розробці акції беруть участь військові радники і оточення президента
Не вказується, який саме іранський об'єкт може стати мішенню. Ініціатором ідеї виступив державний секретар США Майк Помпео.

Адміністрація президента США Дональда Трампа розглядає у якості одного з засобів тиску на Іран нанесення масованого авіаудару по якому-небудь іранському ядерному об'єкту, у понеділок, 17 червня, повідомила газета The Jerusalem Post з посиланням на дипломатичні джерела в Організації об'єднаних націй.

"Мова йде про масоване бомбардування, але воно обмежиться однією конкретною ціллю", − цитує видання слова свого інформатора.

Співрозмовники видання стверджують, що це рішення обговорювали у Білому домі ще до заяви Ірану про збільшення кількості збагаченого урану. У розробці акції беруть участь військові радники і оточення президента, ініціатором ідеї авіаудару є державний секретар США Майк Помпео. Також джерело зазначило, що Трамп без ентузіазму ставиться до ідеї військової акції проти Ірану, проте під тиском обставин може схвалити план Помпео.

Який об'єкт збираються бомбити американці, поки точно не відомо.

Нагадаємо, 8 травня Тегеран повідомив підписантів Спільного комплексного плану дій щодо іранської ядерної (СВПД) про припинення виконання деяких зобов'язань. І пригрозив відмовитися від ще декількох пунктів ядерної угоди, включно з обмеженням на збагаченню урану, якщо за 60 днів країни ЄС не вирішать, як захистити нафтовий і банківський сектори Ірану від американських санкцій. 17 червня Тегеран заявив, що через 10 днів запас збагаченого урану в країні вийде за межі, передбачені "ядерної угодою".

У травні 2018 року США вийшли з підписаної в 2015 році ядерної угоди з Іраном. Угода передбачала виконання Тегераном низки кроків, спрямованих на обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Зокрема, СВПД обмежував Іран у збагаченні урану до 3,67%. Це робить можливим використовувати уран для атомних електростанцій, але цього недостатньо для створення ядерної зброї.

У листопаді адміністрація президента Дональда Трампа відновила всі санкції проти Ірану, вимагаючи від держав-союзників припинити купувати іранську нафту під загрозою штрафних заходів для компаній-закупівельників. Однак для восьми країн США зробили виключення, які сплили 2 травня цього року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі