США швидко поверне війська до Сирії, Іраку та Афганістану у разі необхідності - Трамп

Поділитися
США швидко поверне війська до Сирії, Іраку та Афганістану у разі необхідності - Трамп Президент вже давно заявляв про намір скоротити військові контингенти США у зазначених країнах © Twitter/Trump
У всіх країнах у підсумку будуть залишені обмежені контингенти для охорони інфраструктури, контролю ситуації та розвідки.

США швидко відновлять чисельність своїх військових контингентів у Сирії, Іраку та Афганістані, якщо ІДІЛ або "Аль-Каїда" після виведення військ знову почнуть нарощувати сили, заявив президент США Дональд Трамп в інтерв'ю телеканалу CBS 3 лютого.

"У нас дуже швидкі літаки, у нас дуже хороші вантажні літаки. Ми можемо повернутися дуже швидко", – запевнив він.

Трамп нагадав, що США вклали великі гроші в Іраку, зокрема, у свою основну базу у цій країні - там побудовано величезні злітно-посадкові смуги, і американські війська залишаться у цій країні, щоб, окрім іншого, вести спостереження за Іраном, з яким США зараз не в найкращих стосунках.

"Ми витратили купу грошей на будівництво цієї неймовірної бази. Ми могли б також зберегти її. І одна з причин, по якій я хочу зберегти її, полягає у тому, що я хочу наглядати за Іраном", – зазначив президент.

Також Трамп зазначив, що в Сирії все ще залишається дві тисячі американських військовослужбовців; після остаточної перемоги над терористами ІДІЛ частина з них посилить військовий контингент в Іраку, а частина відправиться додому.

Що стосується угруповання військових США в Афганістані, Трамп планує вивести його - у складі коаліційних військ, задіяних в операції "Непохитна рішучість", 11 тисяч американських солдатів. Президент планує поступово вивести ці війська з країни, залишивши невеликий контингент для розвідки та контролю ситуації - щоб мати можливість повернути війська назад, якщо "Талібан" почне набирати силу.

"Ми були там близько 19 років. І прийшов час. Подивимося, що станеться з талібами. Вони хочуть миру. Вони втомилися. Всі втомилися. Я не люблю нескінченні війни", – додав він.

Як повідомлялося, 19 грудня 2018 року Білий дім і Пентагон повідомили про виведення американських військ з Сирії у зв'язку з переходом до "нової стадії" військової операції проти угруповання "Ісламська держава". За даними американських ЗМІ, Пентагон намагався відрадити президента Дональда Трампа від цього кроку.

На тлі рішення Трампа про виведення військ з Сирії міністр оборони США Джеймс Меттіс оголосив про свою відставку. З 1 січня обов'язки міністра оборони виконує заступник голови Пентагону Патрік Shanahan.

Британія, Франція, Німеччина і Данія – ключові союзники США в коаліції проти "Ісламської держави" - розкритикували рішення Трампа, вказавши на небезпеку реорганізації терористичних осередків в Сирії. Голова МЗС Данії Андерс Самуельсен закликав ЄС скоординувати дії, щоб переконати Вашингтон.

Президент Росії Володимир Путін назвав рішення Трампа про виведення військ з Сирії "правильним", а Туреччина перекинула додаткові війська на сирійський кордон.

Озброєна опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії" розцінила дії США як "удар в спину".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі