США виходять з ядерного договору з Росією

Поділитися
США виходять з ядерного договору з Росією Дія договору про ДРСМД припинено © відкриті джерела
Процес був запущений після того, як Росія відмовилася знищити нові ракети, які, за словами НАТО, порушують умови договору.

Сполучені Штати в п'ятницю, 2 серпня, офіційно виходять з російсько-американського Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), який ознаменував собою завершення "холодної війни", повідомляє "Європейська правда".

Президент Дональд Трамп висловив надію, що країнам вдасться укласти нову угоду, яка прийде на зміну історичному договорому.

"Росія хотіла б щось зробити в плані ядерної угоди, і мене це влаштовує. Вони хочуть щось зробити, і я теж", – сказав Трамп, відповідаючи у четвер на запитання кореспондента "Голосу Америки".

ДРСМД 1987 року підписали лідер СРСР Михаїл Горбачов та президент США Рональд Рейган. Документ забороняв обом ядерним наддержавам володіти наземними ракетами радіусом дії від 500 до 5000 км. Фактично підписання цього договору вивело світ зі стану "холодної війни".

1 лютого держсекретар США Майк Помпео анонсував вихід Сполучених Штатів з ДРСМД, якщо Росія не повернеться до виконання ДРСМД. Сполучені Штати вимагали від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушує угоду. У відповідь Росія офіційно припинила дію ДРСМД.

Німеччина закликала США і Росію продовжити ДРСМД заради загальної безпеки.

Детальніше про мотиви виходу США з ДРСМД читайте у статті Олексія Іжака "Все ближче до ядерного раю" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі