США звинувачують режим Асада в новому використанні хімічної зброї

Поділитися
США звинувачують режим Асада в новому використанні хімічної зброї Сирія поки ніяк не прокоментувала звинувачення США
Держдепартамент заявив, що США і їхні союзники готові відреагувати на використання хімзброї "швидко і адекватно".

США заявили, що, за наявними ознаками, режим Башара Асада в Сирії, можливо, знову застосовує хімічну зброю, і закликали сирійську владу відмовитися від цього. Держдепартамент вказав, що, на його думку, за імовірною атакою з використанням хлору, яка сталася в неділю на північному заході Сирії, стоять сирійські війська, передає "Голос Америки".

Представниця зовнішньополітичного відомства повідомила, що офіційні особи продовжують збирати інформацію про передбачувану атаку, але при цьому зазначила: "Якщо режим Асада застосує хімічну зброю, то США і наші союзники відреагують швидко і адекватно".

За її словами, така атака може стати частиною агресивної кампанії, яка порушує режим припинення вогню, що захищає мільйони мирних жителів у районі Ідлібу.

США підкреслили, що Сирія і її російські союзники не раз покладали провину за хімічні атаки на повстанців.

"Факти очевидні: режим Асада здійснив майже всі верифіковані атаки із застосуванням хімічної зброї, які відбулися в Сирії... Провина режиму Асада в жахливих хімічних атаках не викликає сумнівів", – зазначила представник Держдепу.

Сирія поки ніяк не прокоментувала звинувачення США.

У вересні високопоставлений американський чиновник сказав, що, за наявними даними, сирійські урядові війська готуються застосувати хімічну зброю в Ідлібі – останньому великому оплоті повстанців в країні.

"Не можна допустити, щоб режим Асада знову застосував хімічну зброю в Сирії", – заявив представник Пентагону командер Шон Робертсон.

"Не має бути жодних сумнівів у нашій рішучості діяти енергійно і швидко, якщо режим Асада знову застосує цю зброю", – додав він.

Тим часом, сотні членів Конгресу США підписали лист президенту Дональду Трампу, в якому заявили, що США не повинні виходити з конфлікту в Сирії, і висловили "глибоку стурбованість діяльністю екстремістських угруповань у країні.

"Враховуючи, що деяким з наших найближчих союзників в регіоні погрожують, американське лідерство і підтримка як ніколи важливі", – йдеться в листі, підписаному приблизно 400 з 535 конгресменів і сенаторів.

У грудні Трамп вирішив вивести з Сирії всіх американських військовослужбовців, 2 тисячі людей, що викликало занепокоєння у його команди з національної безпеки і союзників США. У лютому президент США відступив від початкового рішення, погодившись зберегти невелику американську присутність в Сирії, щоб зберігати тиск на "Ісламську державу".

В сирійському конфлікті хімічну зброю було використано кілька разів. Зокрема, у квітні 2017 в результаті хімічної атаки від отруєння газом зарин в місті Хан-Шейхун в провінції Ідліб загинули десятки людей. У відповідь США завдали ракетний удар по авіабазі сирійської армії. У тому ж місяці, за даними гуманітарних організацій, вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами над сирійським містом Дума. Тоді загинули десятки людей, сотні звернулися до лікарень.

У вересні 2018 президенти Росії Володимир Путін і Туреччини Реджеп Таїп Ердоган домовилися на зустрічі в Сочі про створення демілітаризованої зони в Ідлібі. У свою чергу, президент США Дональд Трамп заявив, що будь-яка атака по ній стала б прикладом "безрозсудної ескалації конфлікту та загрозою дестабілізації регіону".

Докладніше читайте в статті Віталія Федяніна "Ідлібський фронт Путіна-Ердогана" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі