Стихійні лиха накрили Європу

Поділитися
Стихійні лиха накрили Європу © dw.de
Вкрай несприятливі погодні умови склалися в перших числах лютого відразу в декількох державах Європи: снігопади в альпійських країнах, гігантські хвилі в Іспанії, повені в Італії. По всій Східній Європі у вихідні спостерігалися снігові бурі і сильний вітер аж до штормових попереджень в окремих регіонах.

Погода підносить Європі неприємні сюрпризи: рясні снігопади в альпійських країнах, гігантські хвилі в Іспанії, повені в Італії, які вже призвели до загибелі кількох людей, передає Deutsche Welle.

Вкрай несприятливі погодні умови склалися у перших числах лютого відразу у декількох державах Європи. Особливо сильно постраждали від негоди Італія, Іспанія, Сербія, Словенія, Австрія і Швейцарія.

Безперервні дощі в Італії призвели до сильних повеней, в результаті яких у неділю, 2 лютого, загинули три людини, у тому числі семирічна дитина. У Пізі та її околицях було евакуйовано сотні людей, оскільки річка Арно вийшла з берегів. Окрім того, у Бергамо жителям довелося рятуватися від зсуву, а в Римі через негоду на два дні закрилися школи.

В Іспанії гігантські хвилі завдали значної шкоди туристичній інфраструктурі, на Атлантичному узбережжі Франції також спостерігалися ушкодження, хоча і менш значні, повідомляє BBC. У курортному містечку Луарка на півночі Іспанія водяні вали висотою до десяти метрів зруйнували морський музей з унікальною колекцією гігантських кальмарів. Установі було завдано збитків на суму понад 2 млн євро. В прибережному місті Сан-Себастьян вулиці затоплено водою на півтора метра. В рибальському порту Бермео хвилі частково зруйнували причал і потопили три судна.

Сильні снігопади застали зненацька жителів Сербії та Словенії. Близько тисячі людей у північних регіонах Сербії занесло снігом в автобусах і власних автомобілях. Їм на допомогу вирушили військові. Вони визволяли людей за допомогою танків і вертольотів. Такої кількості снігу у країні не випадало вже 50 років. У Словенії крижаний дощ залишив 90 тис. жителів країни без електрики. У зв'язку з виходом з ладу генераторів уряд країни попросив допомоги у сусідніх Італії та Хорватії, оскільки у Словенії немає можливостей для ремонту пошкодженої техніки.

У всій Східній Європі у вихідні спостерігалися снігові бурі і сильний вітер аж до штормових попереджень в окремих регіонах.

У гірських районах Швейцарії та Австрії склалася лавинозагрозлива ситуація. У результаті сходження лавини в австрійських Альпах вже загинула одна людина. На боротьбу зі стихією кинуто тисячі солдатів. У Швейцарії через негоду серйозно порушено графік залізничних сполучень.

Минулого тижня найсильніша повінь за 20 років накрила Великобританію, найбільш сильно постраждали південні райони острова, де січень виявився найбільш дощовим за всю історію спостережень. За прогнозами метеорологів, висока загроза повеней, у тому числі у Девоні, Корнуоллі і Сомерсеті, зберігається і цього тижня.

У 2013 році вперше за два десятиліття Європа обігнала США за страховою вартістю стихійних лих, включаючи повені в Центральній Європі і град у Німеччині, свідчать дані перестрахувальної компанії Munich Re. У січні європейський страховики розраховували, що поточний рік на континенті виявиться спокійнішим. !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі