Суд Канади зобов'язав тютюнові компанії виплатити курцям 12,4 млрд компенсації - BBC

Поділитися
Суд Канади зобов'язав тютюнові компанії виплатити курцям 12,4 млрд компенсації - BBC Канадці відсудили у тютюнових компаній рекордну суму на заподіяну шкоду здоров'ю
Суд задовольнив колективний позов громадян до Imperial Tobacco, JTI-MacDonald та Rothmans, Benson & Hedges.

За результатами розгляду колективного позову громадян до найбільших тютюновим компаній, суд Квебека зобов'язав відповідачів виплатити рекордну компенсацію - 15,5 млрд канадських доларів, що становить близько 12,4 млрд доларів США, повідомляє BBC.

Канадці подали позови проти компаній Imperial Tobacco, JTI-MacDonald та Rothmans, Benson & Hedges ще в 1998 році, але до розгляду справа дійшла тільки в 2012 роцы.

Читайте також: В Англії зобов'яжуть продавати сигарети без бренду.

Згадані позови були ініційовані двома групами курців, до складу яких входить трохи більше мільйона жителів провінції Квебек. Всі вони стверджували, що постраждали від продукції тютюнових компаній: перша група стверджувала, що страждає від звикання і неможливості кинути, а друга – скаржилася на набуті через куріння онкологічні захворювання.

Спочатку до суду звернулися 1,8 млн жителів Квебека, а їх претензії оцінювалися в 27 млрд канадських доларів, однак постанова від 2013 року змінила критерії участі, що призвело до зниження позовних вимог до 17,8 млрд канадських доларів.

За результатами розгляду справи суд постановив, що позивачі з раковими захворюваннями, які почали палити до січня 1976 року, повинні отримати від тютюнових компаній по 80 тис долларів кожен, а які пристрастились до куріння після цього часу - по 72 тис долларів.

Позивачі, які страждають від неможливості кинути палити, повинні, згідно з рішенням суду, отримати компенсацію в розмірі 104 тис долларів на людину.

Сукупна сума виплат потерпілим розподіляється між компаніями відповідно до ступеня їх відповідальності наступним чином: Imperial Tobacco - 67%, Rothmans, Benson & Hedges - 20%, JTI-Macdonald - 13%.

Тютюнові компанії заявили про свою незгоду з рішенням суду і мають намір оскаржити його.

"З 1950-х років канадці були докладно поінформовані про ризики, які несе куріння. Ця обізнаність підкріплювалася попередженнями, надрукованими на кожній законно проданої пачці сигарет протягом більш ніж 40 років", – заявили в JTI-Macdonald.

Тим не менш, судове рішення вимагає виплати першій частині компенсації в розмірі понад 1 млрд канадських доларів протягом 60 днів, незалежно від рішення відповідачів про апеляції.

Призначена судом компенсація стала найбільшою в історії Канади.

Як повідомлялося, в 2014 році число курців у світі наблизилося до мільярда.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі