"Талібан" втомився від війни і хоче миру – Трамп

Поділитися
"Талібан" втомився від війни і хоче миру – Трамп Американський контингент перебуває в Афганістані вже майже 20 років. Трамп хоче вивести війська з цієї країни © Donald Trump / Instagram
Президент США сподівається на підписання мирної угоди, яка дозволить вивести американський контингент з Афганістану.

Президент США Дональд Трамп висловив упевненість, що члени ісламістського угрупування "Талібан" втомилися від війни і щиро прагнуть миру в Афганістані. Це, на думку Трампа, посприяє укладенню мирної угоди і дозволить в перспективі вивести американський контингент з Афганістану.

"Ми перебуваємо там 19 років. Ми вважаємо, що вони хочуть укласти угоду. І ми теж цього хочемо. Я думаю, що все вийде", - заявив Трамп в неділю, 23 лютого.

"Вони втомилися воювати", - сказав президент США про талібів.

Напередодні держсекретар Майк Помпео повідомив, що у Вашингтоні розраховують укласти мирну угоду з "Талібаном" 29 лютого. Місцем для переговорів стала столиця Катару Доха.

У ніч з п'ятниці на суботу в Афганістані почало діяти семиденне перемир'я, яке влада країни і сили міжнародної коаліції погодили з рухом "Талібан" раніше. "Талібан" погодився припинити ракетні обстріли і підриви смертників. За дотриманням умов перемир'я стежитимуть США.

Якщо умови перемир'я будуть підтримуватися, то 10 березня повинні почати переговори афганського уряду з "Талібаном". Пропозиції щодо їх організації вже висунули Норвегія та Німеччина, однак місце переговорів ще не узгоджено.

З липня 2018 року Сполучені Штати ведуть прямі переговори з високопоставленими представниками радикального ісламістського руху "Талібан" про встановлення миру в Афганістані. Основні теми обговорень - виведення іноземних військовослужбовців і надання гарантій того, що Афганістан не перетвориться в безпечну гавань для терористичних угруповань.

З 2014 року на території Афганістану діють бойовики "Ісламської держави". Вони воюють і здійснюють теракти проти уряду, "Талібану" і міжнародного військового контингенту.

Детальніше про конфлікт в Афганістані читайте у статті Олександра Коренькова "Гнучкі і завзяті" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі