Теракт в Нью-Йорку показує, що Центральна Азія є сильним джерелом тероризму - The Wall Street Journal

Поділитися
Теракт в Нью-Йорку показує, що Центральна Азія є сильним джерелом тероризму - The Wall Street Journal Багато вихідців з Центральної Азії все частіше стають джерелом тероризму, сказано в статті The Wall Street Journal. © Соцмережі
Все більше жителів Центральної Азії відправляються на Близький Схід, щоб підтримувати "Ісламську державу" або воювати за неї, згідно з доповіддю International Crisis Group.

Теракт, здійснений у вівторок у Нью-Йорку, акцентує увагу на тому ,що зростаюча загроза тероризму натхненна джихадистами, виходить із Центральної Азії. У колишньої радянської Центральної Азії, розташованої між Росією і Китаєм, "економічні можливості невеликі, а політичних свобод мало, і це поєднання штовхає молодих чоловіків до радикалізму". Про це пишуть автори статті видання The Wall Street Journal.

Офіційні особи заявили про те, що підозрюваний у наїзді на людей в Манхеттені 29-річний Сайфулло Саіпов, узбек за походженням. За повідомленнями поліції він приїхав в США в 2010 році.

"ФБР поки не інформує, чи був цей громадянин Узбекистану, який проживав у Флориді, раніше відомий поліції", - зазначає видання.

"В Узбекистані у минулому спостерігався ісламістський войовничий рух, головним ядром якого був "Ісламський рух Узбекистану", який після заснування в кінці 1990-х років розколовся і його відгалуження вступили в альянс з угрупованнями "Талібану", "Аль-Каїда" і "Ісламська держава", - йдеться в статті.

У 2015 році International Crisis Group застерегла, що все більше жителів Центральної Азії відправляються на Близький Схід, щоб підтримувати "Ісламську державу" або воювати за неї. Згідно з цією доповіддю, серед вихідців з Центральної Азії, які воювали в рядах ІДІЛ, переважали етнічні узбеки.

"Тепер, коли бойовики розгромленої "Ісламської держави" починають залишати Сирію і Ірак, узбецькі бойовики ІДІЛ створюють додатковий ризик у багатьох частинах світу. В останні роки їх пов'язували з кількома випадками тероризму, у тому числі з інцидентами в Швеції і Росії", - сказано в статті.

"У 2015 році федеральна прокуратура Нью-Йорка звинуватила кілька узбеків, які проживали в Брукліні, у змові з метою приєднання до "Ісламської держави" або допомоги їй. Арешти були проведені в результаті розслідування, яке почалося після того, як один з них розмістив запис на узбецькомовному сайті, який призивав відвідувачів вступати в екстремістське угрупування", - пишуть автори статті.

На момент публікації статті жодна організація не взяла на себе відповідальність за теракт в Нью-Йорку. Шеймус Хьюз, заступник директора "Програми досліджень екстремізму" при Університеті Джорджа Вашингтона, сказав, що всі ознаки вказують на те, що теракт був натхненний джихадизмом. "Необхідність в атаках стає все гостріше, коли джихадисти втрачають все більше територій, а група прихильників романтизує падіння халіфату", - зауважив він.

Читайте також: Теракт в Нью-Йорку: головне

Газета зазначає, що в нинішньому році було кілька інших терактів за участю бойовиків з Центральної Азії. У квітні громадянин Узбекистану в'їхав на вантажівці в натовп в Стокгольмі. У тому ж місяці російські власті заявили, що виконавцем теракту в петербурзькому метро був етнічний узбек - російський громадянин, народжений в Киргизії. За заявами влади Туреччини, чоловік, який влаштував стрілянину в стамбульському нічному клубі, мав узбецьке громадянство, а серед виконавців теракту в стамбульському аеропорту були вихідці з Узбекистану і Киргизії.

Нагадаємо, 31 жовтня в Нью-Йорку на Манхеттені водій орендованого фургона Home Depot виїхав на велосипедну доріжку біля Всесвітнього торгового центру і збив кілька людей. В результаті теракту загинули вісім осіб, ще 11 отримали поранення.

Нападник ідентифікований як 29-річний Сайфулло Саіпов з Тампи, штат Флорида. Він поранений і перебуває під вартою. Він працював водієм у компанії Über.

Президент США Дональд Трамп назвав події в Нью-Йорку черговою атакою "дуже хворої і несамовитої людини" і розпорядився посилити програму перевірки тих, хто в'їжджає в країну.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі