Торгова угода між США і Китаєм не вирішить проблем в їхніх стосунках — FT

Поділитися
Торгова угода між США і Китаєм не вирішить проблем в їхніх стосунках — FT На думку видання, угода навіть не ознаменує кінець тертя між США і Китаєм © Военное обозрение
Є ймовірність, що торгова угода між двома державами стане початком, а не кінцем сварки.

Чи буде укладена торгова угода між США і Китаєм? Наразі ми не можемо бути впевнені - існує безліч перешкод для її досягнення. Але виникають ще й інші питання. Чи стабілізує угода, якщо вона буде підписана, умови для торгівлі між двома наддержавами? Чи забезпечить стабілізація цих умов нормальні відносини, засновані на співпраці, між Китаєм і США? Відповідь на обидва питання - ні, вважає редколегія газети Financial Times. На думку видання, угода навіть не ознаменує кінець тертя між США і Китаєм, а стане лише маленьким кроком до переосмислення їхніх двосторонніх відносин.

В імовірній угоді є кілька важливих елементів. По-перше, збільшення закупівель Китаєм товарів американського виробництва, яке покликане задовольнити нав'язливе бажання Дональда Трампа усунути дефіцит США в двосторонній торгівлі. Друге - лібералізація доступу на китайський ринок американських товарів і послуг. Третє - реформа промислової політики Китаю, особливо щодо "примусової передачі" інтелектуальної власності.

Щодо останнього пункту, передбачається, що США будуть і суддями і присяжними, і виконавцями вироку. Так, Роберт Лайтхайзер, головний парламентер США з торгівлі, наполягає на односторонньому праві США накладати мита у разі імовірних порушень з боку Китаю. Було б чудово, якби КНР погодився на такі принизливі умови.

Уявімо, що це сталося. Що далі? Найочевиднішим варіантом є те, що США зможуть за своїм бажанням без будь-яких відповідних заходів відновити, підвищити або додати нові мита. Отже, торгова політика США щодо Китаю буде вкрай непередбачуваною. Ось чому правила СОТ вимагають прив'язки та застосування тарифів на недискримінаційній основі - щоб запобігти подібній поведінці.

І все ж вірогідність того, що торгова угода між двома державами стане початком, а не кінцем сварки, - це лише мала частина можливих наслідків. Більш важливий момент - зрушення у відносинах з обох сторін. Торгова війна - всього лише симптом цієї хвороби.

Голова КНР Сі Цзіньпін не тільки консолідував свою владу. Він підтвердив чільну роль Комуністичної партії в Китаї, а Китаю - у всьому світі, як в економічному, так і в технологічному, військовому і політичному відношенні. США все частіше розглядають цей новий Китай як конкурента за світову першість. Підозрілість щодо Китаю проявляється в більшій частині політичного спектру США. Навіть ЄС тепер розглядає Китай як "стратегічного конкурента", принаймні, в області економіки і технологій, хоча він також вважає, що співпраця необхідна в інших сферах, особливо щодо зміни клімату.

Було б помилково думати, що торгова угода вирішить напруженість між Китаєм і західними державами. Навпаки, абсолютно незалежно від самої торгівлі, тертя будуть тривати через зовнішні інвестиції Китаю, стратегічні наслідки глибокої економічної взаємозалежності і гонки за технологічну перевагу. Тертя також зростатимуть через китайську ініціативу "пояс і шлях", його роль в міжнародних організаціях й імовірні зусилля щодо розділення ЄС.

Всі ці суперечності неминуче супроводжують триваючі зміни світового порядку. Питання полягає в тому, чи можна стримувати ці зміни. Торгова суперечка - тільки початок нового етапу в історії.

Президент США Дональд Трамп на початку квітня повідомив про те, що на переговорах вдалося досягти прогресу. За його словами, США і Китай близькі до того, щоб укласти угоду.

Торгова війна почалася навесні 2018 року, коли Вашингтон прийняв рішення підвищити мита на алюміній і сталь з низки країн, зокрема, з Китаю. На саміті "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі Трамп і Сі погодилися на перемир'я у торговій війні, домовившись відкласти до березня 2019 року введення нових торгових мит.

28 лютого у Білому домі заявили про "величезний" прогрес у переговорах з Китаєм, зазначивши, що дві країни стоять на порозі історичної угоди.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі