Трамп хоче підтримки Росії у протистоянні з Китаєм в Арктиці — Times

Поділитися
Трамп хоче підтримки Росії у протистоянні з Китаєм в Арктиці — Times Зараз Арктика стає новим фронтом в політиці США щодо Китаю © depositphotos / lightsource
Арктика стає новим фронтом в політиці США щодо Китаю.

Цього тижня держсекретар США Майк Помпео виступив з промовою на півночі Фінляндії, в якій він сказав, що потепління Льодовитого океану дозволить відкрити нові торгові шляхи. Парадокс полягає в тому, що адміністрація Трампа заперечує сам факт зміни клімату і навіть вийшла з Паризької кліматичної угоди. Про це пише оглядач британської газети The Times Роджер Боєс.

США мають рацію, зазначаючи політичні наслідки зміни клімату. Серйозні держави тепер зацікавлені тим, що відбувається в Арктиці, оскільки розуміють, що ресурси регіону стануть доступнішими. Льодове покриття океану скорочується.

Росія вважає своє північне узбережжя стратегічно важливим. Але адміністрація Трампа більше стурбована тим, що Китай зараз називає себе "довколаарктичною державою". Помпео попереджає, що Пекін може перетворити Арктику на своєрідну версію Південно-Китайського моря, де вільна навігація порушується Китаєм.

Росія зміцнює свої військові бази в регіоні для захисту своєї економічної зони і стратегічних інтересів. Як зазначає автор, хоча Китай поки офіційно зацікавлений лише в економічній складовій Північного морського шляху, немає сумнівів, що з часом він піде шляхом мілітаризації. Пекін вже найближчим часом побудує криголам з атомним двигуном, який буде більше будь-якого подібного російського судна.

Наразі Арктика стає новим фронтом в політиці США щодо Китаю. Військові стратеги Китаю побоюються, що в разі конфлікту з США Вашингтон заблокує Малаккську протоку, через яку проходить 80% імпортованої Китаєм нафти. Отже, інтерес Китаю до північного морського шляху не тільки комерційний - це спроба забезпечити альтернативні шляхи доставки необхідних матеріалів для країни у разі конфлікту.

США переконують держави, спокушені обіцянками Китаю про великі інвестиції, ще раз подумати, чи варто співпрацювати з ним. Данія побоюється втратити Гренландію на тлі розмов Китаю про Полярний Шовковий шлях і робочі місця, які той забезпечить. Відповідно, залежність Гренландії від Данії зійде нанівець, а Китай отримає точку опори на величезній території поблизу Північної Америки. Важко перебільшити значення наслідків, які спричить цей крок. У США є авіабаза в Тулі в Гренландії, на північ від полярного кола, де розміщується радіолокаційна система.

Ініціатива "Один пояс, один шлях" ー концепція, запропонована в 2013 році Сі Цзіньпіном з метою активізації міжнародних багатосторонніх торгово-інвестиційних проектів за участю якомога більшої кількості країн і використанням китайського і зарубіжного капіталів. Полярний Шовковий шлях - найкоротший маршрут, який з'єднує Далекий Схід з Європою в рамках ініціативи.

Поки що Росія спокійно ставиться до арктичних амбіцій Китаю. Для РФ, яка залишається під західними санкціями через анексію Криму, цілком логічно співпрацювати з Китаєм у розвитку скрапленого газу в Арктиці. Але в довгостроковій перспективі Москва буде стривожена роллю Китаю в регіоні.

Держсекретар Майк Помпео приїхав на північ Фінляндії для того, щоб поліпшити відносини з Москвою, зазначає оглядач. Для того, щоб уникнути прямого зіткнення у Венесуелі, Вашингтону необхідно налагодити відносини з Москвою. Для того, щоб зменшити зростаючий вплив Ірану в Сирії, США необхідно, щоб саме Москва, а не Тегеран, була основним союзником сирійського президента Башара Асада. Більш того, як в Арктиці, так і в інших регіонах світу, Вашингтон зацікавлений у тому, щоб Росія знову дивилася на Захід, а не стала молодшим партнером Пекіна.

Поки планета нагрівається, починається нова холодна війна, і Америці потрібні всі можливі союзники, резюмує Роджер Боєс.

Читайте також: Китай заявив про готовність витримати новий виток торгової війни з США

Відносини США з Китаєм напружені на тлі торгової війни, яка почалася навесні 2018 року. Тоді Вашингтон прийняв рішення підвищити мита на алюміній і сталь з низки країн, в тому числі з Китаю. На саміті "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі Трамп і Сі погодилися на перемир'я, відклавши підвищення мит. 5 травня Трамп анонсував підвищення мит на низку китайських товарів з 10% до 25%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі