Трамп надав Путіну все що він хотів від Сирії — Business Insider

Поділитися
Трамп надав Путіну все що він хотів від Сирії — Business Insider © Сайт президента России
Відверто кажучи, за п'ять років війни майже третина Сирії була вільною від "Ісламської держави", але тепер через турецьке вторгнення і американський вихід цей регіон відкритий для повернення під контроль режиму. Іншими словами, тепер все, що було зроблено раніше під загрозою зриву.

Після того, як 15 жовтня, Високопоставлений представник Пентагону заявив, що американські військові вирішили передати сирійське місто Манбидж під контроль РФ перед наступом турецьких військ. Американські військові вже почали поспішний вихід із сирійського міста і президент Сирії Башар Асад при підтримці Росії почав користуватися демонтажем присутності армії США на півночі країни. Його війська почали заходити в автономний регіон, який контролювали курдські загони з допомогою американських сил протягом останніх п'яти років. І все прошествовало цього. На початку жовтня, коли президент США Дональд Трамп поклав кінець американському протесту проти наступальної операції Туреччини в Сирії під час телефонної розмови з турецьким президентом Раджеп Тайіпом Ердоганом. Після цього дзвінка американська місія, націлена знищити "Ісламська держава" і послабити вплив Ірану і Росії в розірваної війною країні, була зупинена. А Тегеран, Москва і Дамаск отримали величезну перемогу, яка їм дісталася задарма. Тепер можна тільки сидіти і дивитися, як американські війська зникають самі, пише журналіст Мітч Протеро у своїй статті для Business Insider.

З-за вторгнення Туреччини і виходу США Сирія стала відкритою для повномасштабного відродження контролю Асада.

"Російський президент Володимир Путін, напевно, не може повірити в свою удачу", - сказав виданню американський військовий з коаліції проти "Ісламської держави", який донедавна служив в Сирії. "Третина Сирії була більш або менш вільної від "Ісламської держави". Ця територія була захищена без втручання режиму або Росії. І тепер з-за турецького вторгнення американського виходу цей регіон відкритий для повернення під контроль режиму. Те, що повинно було б стати складною проблемою для дипломатії, у вирішенні якої повинні були брати участь США і Європа, раптом отримало простий відповідь у вигляді відправки танків і загонів, що зайняли цю третину Сирії", - додав співрозмовник видання.

За словами Протеро, що Асада зайняв сирійський Курдистан без єдиного пострілу. Війська сирійського уряду, що увійшли в Рожаву без бою, представляють величезну перемогу не тільки для Асада, але і для Путіна і іранців, які давно вимагали від американців вийти зі стратегічно важливого коридору, що зв'язує північ Іраку з східної Сирією.

Без присутності американських військ, частка підконтрольних режиму Асада територій зросте на третину і буде включати критично важливі транспортні сполучення, а також великі нафтові родовища в районі міста Дайр-ез-Заур. "Путін продовжує отримувати все, що хоче. І при цьому йому не доводиться навіть щось робити. Йому достатньо лише сидіти і дивитися, як турки і американці знищують п'ять років успіху. А йому це навіть нічого не коштувало, навіть ніяких спроб не треба було робити. Не здивуюся, якщо він знову втрутиться в американські вибори, щоб допомогти Трампу", - сказав виданню неназваний чиновник НАТО.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" і "Оливкова гілка".

Євросоюз, НАТО і Ліга Арабських держав засудили Туреччину і закликали Анкару припинити операцію в Сирії.

Президент США Дональд Трамп публічно закликав Ердогана відмовитися від операції проти сирійських курдів і погрожував Туреччині санкціями, віддавши при цьому наказ про виведення американських військовослужбовців з прикордонного регіону. Рада Безпеки ООН не змогла узгодити резолюцію у зв'язку з вторгненням Туреччини в Сирію.

15 жовтня США ввели санкції проти Міноборони і Міненерго Туреччини, а також керівників цих міністерств Хулуси Акар і Фатіха Донмеза. У список потрапив і голова МВС Сулейман Сойлу. Нові обмеження Вашингтон пояснив діями турецьких військових на півночі Сирії.

Раніше президент США Дональд Трамп оголосив про намір ввести санкції проти Туреччини у відповідь на її дії в Сирії. Трамп пригрозив скасувати договір про торгівлю з Туреччиною на 100 мільярдів доларів і підвищити на 50% тарифи на турецьку сталь.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі