Трамп скасував зустріч з лідерами талібів після загибелі солдата США

Поділитися
Трамп скасував зустріч з лідерами талібів після загибелі солдата США Зустріч мала відбутись цієї неділі © The White House / Flickr
Вбивство 12 людей у Кабулі не посилить переговорні позиції ісламістського руху, вважає президент Сполучених Штатів.

Президент США Дональд Трамп скасував переговори із лідерами ісламістського руху "Талібан" і керівництвом Афганістану щодо мирного врегулювання ситуації в країні й виведення звідти американського військового контингенту.

Відповідний допис Трамп залишив на своїй сторінці в Twitter. Підставою для скасування переговорів став теракт у Кабулі, відповідальність за який таліби взяли на себе.

"На жаль, щоб створити додаткові важелі впливу, вони (таліби – ред.) визнали, що вчинили напад в у Кабулі, в якому загинув один з наших чудових солдатів та ще 11 людей. Я негайно скасував зустріч і відкликав мирні переговори", - пише Трамп.

Зустріч із "невідомими для широкого загалу" лідерами руху та президентом Афганістану Ашрафом Гані мала відбутися цієї неділі у Кемп-Девіді (зимовій резиденції президента США – ред.). За словами Дональда Трампа, учасники переговорів вже прибули до Сполучених Штатів.

Трамп також наголосив на тому, що влаштованим вибухом таліби погіршили власну переговорну позицію, пише DW.

"Якщо вони не зможуть погодитися на припинення вогню під час цих дуже важливих мирних переговорів і навіть вбивають 12 безневинних людей, то вони, ймовірно, все одно не матимуть сили домовлятися про змістовну угоду. Скільки ще десятиліть вони готові воювати?", - запитується президент США.

Нагадаємо, 5 вересня у столиці Афганістану злетів у повітря начинений вибухівкою автомобіль. Унаслідок теракту загинули щонайменше 12 людей, ще 42 дістали поранення. Серед загиблих були румунський та американський солдати НАТО. Відповідальність за цей напад взяв на себе рух "Талібан". У той самий день речник талібів заявив, що угрупування дотримуватися мирної угоди лише після підписання.

Раніше США майже досягли угоди з "Талібаном" про виведення військ. Військовослужбовці США розміщені в Афганістані з жовтня 2001 року. Зараз там дислоковано близько 14 тисяч американських солдатів і офіцерів.

З липня 2018 року Сполучені Штати ведуть прямі переговори з високопосадовцями радикального ісламістського руху "Талібан" щодо встановлення миру в Афганістані. Основні теми обговорень – виведення іноземних військовослужбовців і надання гарантій того, що Афганістан не перетвориться в безпечну гавань для терористичних угруповань.

Докладніше про конфлікт в Афганістані читайте у статті Олександра Коренькова "Гнучкі й наполегливі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі