Туреччина погрожує погіршенням стосунків з США після голосування щодо визнання геноциду вірмен

Поділитися
Туреччина погрожує погіршенням стосунків з США після голосування щодо визнання геноциду вірмен © Hurriyet
Фізичне знищення та депортації вірмен в Османській імперії в 1915-1916 роках призвело до загибелі як мінімум 1 мільйона осіб.

Туреччина засудила рішення Палати представників США визнати масові вбивства вірмен Османською імперією геноцидом, заявивши, що це завдасть шкоди "критичним" відносинам між союзниками по НАТО, пише Reuters.

Вірменія високо оцінила голосування у вівторок, що прем'єр-міністр Нікол Пашинян в Twitter назвав "сміливим кроком до служіння правді та історичній справедливості".

Але в Туреччині міністри і офіційні особи уряду заявили, що час голосування після кількох тижнів міжнародної критики військового вторгнення Анкари проти сирійських курдських сил показало, що воно було політично вмотивованим.

Міністерство закордонних справ заявило, що в середу був викликаний посол США Девід Саттерфілд.

Фізичне знищення та депортації вірмен в Османській імперії в 1915-1916 роках призвело до загибелі як мінімум 1 мільйона чоловік.

Крім Вірменії ці події геноцидом визнали ще близько 30 держав, а також 48 з 50 штатів США, окремі штати Австралії таі Бразилії, регіони Іспанії, Уельс, Шотландія і Північна Ірландія.

Резолюції із засудженням геноциду вірмен неодноразово приймали Рада Європи та Європейський парламент.

Україна геноцид вірмен не заперечує, але Верховна Рада не приймала резолюцій з цього питання, щоб не ускладнювати відносини з Туреччиною.

Туреччина та Азербайджан категорично заперечують геноцид вірмен та інших християнських народів Османської імперії. Офіційно Анкара визнає, що проти цивільного населення скоювалися злочини, стверджуючи, що вони не були геноцидом.

Зокрема, у відповідь на голосування Бундестагу за резолюцію про геноцид вірмен в червні 2016 року Анкара відкликала з Берліна свого посла. Роком раніше Туреччина аналогічно відреагувала на визнання геноциду вірмен Австрією.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі