У Британії підтвердили участь у виборах до Європарламенту, незважаючи на Brexit

Поділитися
У Британії підтвердили участь у виборах до Європарламенту, незважаючи на Brexit Brexit відстрочений до 31 жовтня © European Parliament / Flickr
Сполучене Королівство не встигне покинути ЄС до виборів 23 травня.

Велика Британия не встигне покинути ЄС до виборів до Європарламенту і братиме в них участь, повідомив у вівторок телеканал Sky News. Так, більше 400 мільйонів людей в 28 державах-членах Євросоюзу проголосують на виборах з 23 по 26 травня, включаючи майже 50 мільйонів британців.

"Враховуючи те, як мало залишилося часу, на жаль, неможливо завершити процес ратифікації угоди про Brexit до дати виборів у Європейський парламент", - заявив керівник апарату британського прем'єра Девід Лідінгтон.

"Ми дуже сподівалися, що ми зможемо вирішити питання з виходом та укладенням угоди так, щоб не потрібно було брати участь у цих виборах. Ми подвоюватимемо наші зусилля і переговори з депутатами з усіх партій, щоб затримка Brexit була якомога коротшою", - додав він.

Участь Великої Британії у виборах до Європарламенту стала дуже ймовірною після того, як королівство не встигло покинути ЄС у встановлені раніше строки, тобто 29 березня. Уряд двічі узгоджував з Брюсселем відтермінування Brexit - спершу до 12 квітня, потім - до 31 жовтня.

Рішення надати Британії піврічну відстрочку викликало критику з боку деяких членів Європарламенту, які побоюються, що участь Великої Британії у виборах у Європейський парламент у кінці травня призведе до хаосу і лише збільшить кількість євроскептиків вже серед нових депутатів.

На виборах, що проходять з 23 по 26 травня, за пропорційною виборчою системою європейці оберуть 705 членів Європарламенту, який ділить свій час між Брюсселем і Страсбургом. Починаючи з крихітної Мальти, у якої лише 6 своїх представників у Європарламенті, до Німеччини – у якій цілих 96 осіб - протягом п'яти років ці депутати перевірятимуть і змінюватимуть закони, запропоновані Європейською комісією, за умови схвалення національними урядами в Раді ЄС.

Згідно із дослідженням Європейської ради з міжнародних відносин, антиєвропейські партії можуть одержати третину місць у Європейському парламенті. Наразі близько 23% членів Європарламенту належать до антиєвропейських партій, від ультралівих до ультраправих, але це число може зрости як мінімум до 33%.

Детальніше про майбутні вибори читайте у матеріалі DT.UA "Експлейнер: Вибори до Європарламенту і чому вони важливі".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі