У Британії відклали публікацію законопроекту про Brexit на тлі повідомлень про відставку Мей

Поділитися
Газета The Times повідомила, що Мей завтра піде у відставку. Глава МЗС Хант заперечив цю інформацію.

Британський уряд відклав опублікування нового плану щодо Brexit, очікуване 24 травня, на червень. Про це в четвер, 23 травня, повідомив у парламенті представник британського уряду, передає DW.

Мей напередодні представила новий варіант законопроекту про вихід з Євросоюзу у Палаті громад.

Прем'єр-міністерка запропонувала депутатам, у разі схвалення ними домовленостей з Брюсселем, провести голосування про повторний референдум щодо Brexit і пообіцяла низку компромісів, які могли б влаштувати як опозицію, так і супротивників Мей в лавах консерваторів.

Однак нові ініціативи викликали негативну реакцію і серед лейбористів, і серед членів правлячої Консервативної партії, що підтримують жорсткий Brexit.

Передбачалося, що після публікації законопроекту він буде винесений на голосування в парламенті в перший тиждень червня. Це дозволило б у разі його схвалення забезпечити Brexit ще до літніх парламентських канікул.

Тим часом газета The Times повідомила, що в п'ятницю Тереза Мей може піти у відставку. Напередодні про свій відхід заявила лідер палати громад Андреа Лідсом. Вона висловила незгоду з пропозицією Мей про другий референдум. Лідсом стала 36-м міністром, який залишив уряд Великої Британії при Мей.

Глава МЗС Британії заперечив повідомлення про швидку відставку Мей, заявивши про впевненість у тому, що на момент візиту в країну президента США Дональда Трампа 3 червня прем'єр-міністеркою, як і раніше, буде Тереза Мей.

Інформація про відставку Мей викликала падіння фунта стерлінгів до рівнів початку року - 1,2610 до долара. У травні фунт втратив вже 3% - це найгірший місяць з часів референдуму 2016 року.

Зазначимо, якщо Мей не оголосить про відставку у п'ятницю, партія зможе ініціювати прискорену відставку прем'єрки. У будь-якому випадку Мей залишиться на посаді до виборів нового глави уряду. Вибори проходитимуть шляхом двоетапного голосування серед 125 тисяч членів Консервативної партії.

Велика Британія не встигла покинути ЄС у встановлені раніше строки, тобто 29 березня. Уряд двічі узгоджував з Брюсселем відтермінування Brexit - спочатку до 12 квітня, потім - до 31 жовтня.

Детальніше про процес виходу Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Ще трохи Брекзиту" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі