У Франції явка "жовтих жилетів" досягла нового мінімуму

Поділитися
У Франції явка "жовтих жилетів" досягла нового мінімуму Протестний рух "жовтих жилетів" в суботу зібрав мінімальну кількість учасників © apimages
Протести у Франції поступово згасають.

У Франції зменшилася кількість протестувальників в "жовтих жилетах", які протягом шести місяців кожні вихідні виходять на вулиці французьких міст, протестуючи проти політики президента Еммануеля Макрона.

В 29-ту протестну суботу на вулиці Парижа вийшли 1,5 тисячі осіб, всього у Франції поліція нарахувала близько 9,5 тисяч учасників. Як повідомляє Reuters, в перші дні протестів у листопаді минулого року близько 300 тисяч "жовтих жилетів" вийшли на вулиці, а минулої суботи суботу - 12,5 тисяч. Зниження протестної хвилі пов'язано з сезоном відпусток і спекою, яка накрила Францію в останні дні.

Французький президент, як пише видання, був змушений припинити деякі реформи і піти на дорогі поступки протестувальникам. Проте уряд усе ще знаходиться в глухому куті. 1 червня набуло чинності підвищення тарифів на електроенергію підконтрольних державі EDF на 5,9 відсотка, що стало найзначнішим зростанням за останні роки.

Друге підвищення цін на електроенергію у Франції заплановано у серпні, тоді хвиля протестів може розгорітися з новою силою.

Нагадаємо, що перші масштабні акції протесту почали проходити у Франції в середині листопада 2018 року. Акції організовувалися рухом "жовтих жилетах", основну частину якого складали незадоволені автомобілісти. Основною метою акцій було висловлення протесту проти планів підвищення податку на бензин, проте з часом перелік претензій протестувальників значно розширився, зачепивши інші аспекти внутрішньої політики, у тому числі екологію і міграцію.

"Жовті жилети" все ще продовжують проводити акції протесту по суботах. Мета учасників - висловити невдоволення політикою уряду, який не прагне, на їхню думку, вирішувати матеріальні проблеми пересічних громадян.

Детальніше про те, чому "жовті жилети" вийшли на вулиці французьких міст, читайте у статті Олексія Коваля "Революція по вихідних" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі