У Франції затримали двох чоловіків, підозрюваних у замаху на Макрона

Поділитися
У Франції затримали двох чоловіків, підозрюваних у замаху на Макрона Ультраправим активно не подобається Макрон © Wikimedia commons
Раніше були затримані ще кілька людей - всі з ультраправого угрупування

У Франції затримані нові підозрювані у справі про організацію замаху на президента Еммануеля Макрона. Обидва вони вже потрапляли в поле зору спецслужб рік тому. Замах, за попередніми даними, планувався на 7 листопада.

Французькі спецслужби затримали ще двох підозрюваних у справі про організацію замаху на президента країни Эммануеля Макрона. У п'ятницю, 15 листопада, вони постали перед судом, який розглядає справи про тероризм. Про це в суботу, 16 листопада, повідомляють французькі ЗМІ з посиланням на джерела в поліції, передає RFI.

Двоє чоловіків у віці 30 і 45 років були затримані у вівторок на північному сході Франції. У п'ятницю вдень їм пред'явили звинувачення в участі в "злочинній терористичній організації". Згідно того ж джерела, їх помістили під варту.

За даними слідства, обидва затриманих є членами ультраправого угрупування Les Barjols. Вони підозрюються в участі у зборах, під час яких планувалися насильницькі дії, в тому числі проти президента Франції Макрона.

Обидва вони вже потрапляли в поле зору Генерального управління внутрішньої безпеки (DGSI) у ході розслідування за підозрою у замаху на президента Франції рівно рік тому, під час святкування сторіччя закінчення Першої світової війни.

Нагадаємо, що за попередніми даними, новий замах планувався на 7 листопада під час візиту Еммануеля Макрона в місто Шарлевіль-Мезьєр у департаменті Арденни. Тоді ж по гарячих слідах було затримано шість осіб, які зізналися, що планували замах на президента.

Запобігти замах допомогло спостереження за 63-річним пенсіонером Жан-П'єром Буйєром, який знаходився в зоні уваги внутрішньої розвідки після спроби замаху на Макрона в 2018 році.

У розмові, перехопленій поліцією, Буйер сказав, що хоче напасти на главу держави з керамічним ножем, який не зможуть виявити металошукачі. DGSI стежила за його переговорами на зашифрованих месенджерах.

За даними каналу France2, поліція втрутилася, коли колишній торговець лісом, а нині пенсіонер Жан-П'єр Буйер, який проживає в департаменті Ізер, здійснив поїздку до одного з однодумців. Він був затриманий в місті Бузонвілль (департамент Мозель) разом з трьома іншими підозрюваними. У багажнику його автомобіля було знайдено керамічний ніж.

Під час обшуків у підозрюваних було вилучено мисливську та колекційну зброю, а також заряди для гранат, проте слідство поки не встановило, як саме використовувалася ця зброя. Надалі в рамках розслідування був затриманий ще один чоловік і жінка 60 років. В даний час всі вони перебувають під вартою в Парижі.

Президент Франції Еммануель Макрон дав інтерв'ю правому журналу Valeurs Actuelles, вживши під час розмови фразу "нелегальні українські або болгарські банди", повідомляє DW.

Зокрема французький президент заявив про необхідність боротьби проти "паралельних суспільств та нелегальної імміграції у Франції". У цьому контексті він згадав українців, маючи на увазі нелегальних мігрантів.

"Я віддаю перевагу легальним мігрантам з Гвінеї або Кот-д'івуару (...) замість нелегальних українських або болгарських банд", - сказав Макрон для Valeurs Actuelles.

Противники Макрона вважають, що такими заявами президент намагається відібрати голоси у правопопулистки Марін Ле Пен на майбутніх президентських виборах у 2022 році".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі