У Конгресі розкритикували рішення Трампа вивести війська з Сирії

Поділитися
У Конгресі розкритикували рішення Трампа вивести війська з Сирії Демократи критикують Трампа тепер ще й за Сирію © Скріншот Youtube
Санкції США проти Туреччини в Конгресі вважають недостатніми.

Нижня палата американського Конгресу розгляне проект резолюції, що засуджує рішення президента Дональда Трампа вивести війська з північно-східній частини Сирії. У Палаті Представників вважають, що своїми діями Трамп розв'язав руки Туреччини, яку більше нічого не стримує від агресії проти сирійських курдів – союзників США в антиІДІЛівській коаліції. Санкції, які адміністрація Трампа ввела проти Туреччини, у Конгресі вважають недостатніми.

В офісі спікерки Палати Представників Ненсі Пелосі підтвердили, що спільна резолюція буде представлена на засіданні нижньої палати Конгресу в середу, 16 жовтня.

Пелосі і лідер демократичної меншості в Сенаті Чак Шумер закликали республіканців підтримати резолюцію.

Авторами тексту документа є члени Палати Представників Еліот Енгел і Майкл МакКол, а також сенатори Роберт Менендес і Тодд Янг. Вони закликають Туреччину припинити військові дії, США - захистити сирійських курдів, а Білий дім - представити чіткий і конкретний план міцного розгрому "Ісламської держави".

Санкції, які Міністерство фінансів США ввело проти Туреччини у зв'язку з вторгненням до Сирії, Пелосі розкритикувала як недостатні.

"Президент Трамп розв'язав ескалацію хаосу і відсутності безпеки в Сирії. Його заяви про введення пакету санкцій щодо Туреччини недостатньо, щоб запобігти гуманітарній катастрофі", - заявила спікерка нижньої палати Конгресу.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди, очевидно, після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" й "Оливкова гілка".

Євросоюз, НАТО і Ліга арабських держав засудили Туреччини і закликав Анкару припинити операцію в Сирії. Рада Безпеки ООН не змогла узгодити резолюцію у зв'язку з вторгненням Туреччини в Сирію.

США запровадили санкції проти Міністерства оборони і Міністерства оборони Туреччини. При цьому Трамп наказав вивести з півночі Сирії американські війська, які були для Туреччини стримуючим фактором.

На тлі турецького наступу курди уклали союз із режимом Башара Асада.

У грудні минулого року Білий дім і Пентагон повідомили про виведення американських військ із Сирії у зв'язку з переходом до "нової стадії" військової операції проти терористичного угруповання "Ісламська держава". Вже у січні армія Туреччини завдала артилерійських ударів по районах на півночі Сирії, які знаходяться під контролем курдських Загонів народної самооборони YPG.

Опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії" розцінила дії США як "удар у спину". Американський військовий контингент діяв у тісному контакті із СДС, які воюють проти ІДІЛ і режиму Башара Асада. До складу СДС входять також курдські загони самооборони YPG, проти яких Туреччина провела серію операцій. Анкара вважає курдські формування в Сирії терористичними і звинувачує їх у підтримці сепаратистів з "Робітничої партії Курдистану".

Детальніше про наслідки турецької операції читайте у матеріалі Миколи Замікули "Ердоган знайшов "Джерело миру"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі