У Німеччині пропонують повністю заборонити подвійне громадянство

Поділитися
У Німеччині пропонують повністю заборонити подвійне громадянство Після досягнення 23 років нащадки мігрантів повинні вибирати, з яким паспортом вони будуть жити
Необхідність вибирати одно з двох громадянств зачіпає мігрантів та їх нащадків, що живуть у Німеччині

В той час як в Україні починають говорити про подвійне громадянство, у Німеччині з'явилася ініціатива подвійне громадянство в країні заборонити.

Голова Християнсько-демократичного союзу (ХДС) і міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер запропонувала внести в передвиборчу компанію партії пункт про заборону подвійного громадянства, повідомляє Deutsche Welle.

Бути одночасно громадянином двох країн у Німеччині не можна - так і сьогодні вважають в Християнсько-демократичному союзі (ХДС).

Всі інші великі німецькі партії СДПН, "зелені", СвДП і Ліва партія - в разі перемоги на виборах обіцяють дозволити подвійне громадянство. Дані опитувань свідчать про те, що більшість німців різних політичних поглядів виступають за те, щоб мігранти отримали право зберігати при отриманні німецького громадянства паспорт тієї країни, звідки вони прибули.

Необхідність вибирати одне з двох громадянств зачіпає найбільшу групу мігрантів та їх нащадків - жителів з турецьким корінням. "Німецькі" турки хочуть не тільки мати переваги, яка дає наявність німецького паспорта (участь у виборах і у політиці Німеччини, дипломатичний захист за кордоном), але і не відчувати незручностей, пов'язаних з відмовою від турецького громадянства (неможливість займати в Туреччині певні посади, складності з отриманням спадщини на батьківщині і т. д.).

Існує ряд країн, вийти з громадянства яких або дуже складно, або просто неможливо. Це, наприклад, Марокко, Сирія, Іран і ще не менше десятка інших держав. Їх громадяни, подаючи документи на отримання німецького паспорта, прикладають ще додаткову заяву з проханням про збереження громадянства країни походження. У цьому випадку німецька влада може дозволити їм мати подвійне громадянство.

Право на збереження свого першого паспорта отримали і три мільйони пізніх переселенців з колишнього Радянського Союзу, діти громадян США і всі прибулі з країн ЄС. Громадяни держав, які не входять в Євросоюз, повинні зробити вибір на користь того чи іншого паспорта.

Компроміс, досягнутий урядом і парламентом у 2000 році, багатьох не влаштовує. У непростій ситуації опиняються в першу чергу діти мігрантів, які народилися в Німеччині. До повноліття вони можуть мати два громадянства: те, що є у батьків, і німецьке. Однак до того моменту, як їм виповниться 23 роки, діти, що народилися в ФРН, зобов'язані повідомити німецькій владі, який паспорт вони хочуть зберегти. Якщо нащадок мігранта хоче мати німецьке громадянство, то спочатку він повинен офіційно вийти з громадянства іншої країни. Даний процес може тривати місяці, а то й роки.

Багато молодих людей не знають про це правило, і вже є випадки, як стверджують дані інфорагентств, що у деяких дітей мігрантів, які досягли 23-річного віку, відбирали паспорти.

Реформа потрібна, вважають в Німеччині, ситуація вибухонебезпечна, але єдності в бундестазі з цього питання немає.

Як повідомлялося, раніше президент Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ України розробити механізм надання громадянства України представникам української діаспори за кордоном.

Зазначимо, стаття 4 Конституції України не дозволяє громадянину України мати громадянство іншої країни. "В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом"Про громадянство України" - ред.), - говориться в ній.

Позаяк сам Зеленський не вперше наполягає на введенні в Україні подвійного громадянства.

Так, після підписання Путіним указу про надання громадянства РФ українцям в ОРДЛО за спрощеною процедурою, гарант порадив Путіну не спокушати українців російськими паспортами і пообіцяв давати громадянство України противникам путінського режиму.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі