У Росії колишній гендиректор корпорації ІСД отримав дев'ять років колонії

Поділитися
У Росії колишній гендиректор корпорації ІСД отримав дев'ять років колонії Розслідування проводилося кілька років
Процес над Мкртчаном був закритим, але тема відома: розкрадання коштів в особливо великих розмірах

У Росії засудили до 9 років ув'язнення колишнього українського бізнесмена, партнера Сергія Тарути з Індустріального союзу Донбасу, Олега Мкртчана.

Гендиректор корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) і колишній власник футбольного клубу "Кубань" Олег Мкртчан визнаний винним в розкраданні коштів "Зовнішекономбанку". Мосміськсуд засудив його до дев'яти років колонії загального режиму, штрафу в 900 тисяч рублів і стягнув 199 млрд. рублів на користь потерпілих.

Процес над Мкртчаном був закритим, оскільки у справі були документи з грифом "секретно". Бізнесмена визнали винним у шахрайстві в особливо великому розмірі, повідомляє Інтерфакс.

Слідство і суд встановили, що Мкртчан організував розкрадання кредитних коштів "Зовнішекономбанку", виділених для розвитку корпорації, на суму понад 1 млрд. рублів.

Адвокат засудженого Ігор Поповський говорив, що у справі йдеться про розкрадання 2,5 млрд. долл.

За словами Музиченка, до виконання вироку під арештом залишиться майно Мкртчана, в тому числі автомобіль, а також грошові кошти в сумі 1,5 млн. рублів, понад 40 тисяч доларів, 14 тисяч євро.

Захист має намір оскаржити вирок.

Що цікаво, російські ЗМІ вперто називають Мкртчана українським бізнесменом, хоча після початку війни в Донбасі він поинув Україну і прийняв російське громадянство.

Партнер Мкртчана Сергій Тарута 7 лютого 2018 року розповів про те, що гендиректора ІСД затримали в Росії за підозрою в розтраті коштів. "За моєю інформацією, Мкртчан затриманий. Йому висувають обвинувачення у розтраті коштів, наданих державними банками. Швидше за все, мова йде про кредитні кошти "Зовнішекономбанку", які використовувалися як для розвитку ІСД, так і для розвитку інших підприємств, якими Мкртчан володіє в РФ", - зазначив Тарута.

ІСД заснована в 1995 році. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат, Дніпровський меткомбінат, меткомбінат Dunaferr і ISD-Huta Czestochowa. Контрольний пакет акцій ІСД належить пулу російських інвесторів.

Мкртчан – колишній бізнес-партнер українського мільярдера і колишнього губернатора Донецька Сергія Тарути, творець "Індустріального союзу Донбасу", донецької металургійної компанії, що контролювала близько 40 компаній на території Донецької і Луганської областей України, в тому числі Алчевський і Дніпровський металургійні комбінати і "Алчевськкокс".

Він був одним з ініціаторів створення футбольного клубу "Металург", який три рази займав третє місце в чемпіонаті України з футболу, і власником російського футбольного клубу "Кубань"

Майновий стан Мкртчана оцінюється в 1,25 мільярда доларів. У нього є громадянство і Росії і українське, від якого він офіційно не відмовлявся. Підприємець очолював раду директорів "Кубані" з 2013 року. У 2016 році він заявив про припинення фінансування. Мкртчан також спонсорував інший футбольний клуб - "Торпедо" (Армавір).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі