У Росії раптово помер затятий противник України протоієрей Всеволод Чаплін

Поділитися
У Росії раптово помер затятий противник України протоієрей Всеволод Чаплін Протоієрей Всеволод Чаплін - одіозна фігура, суперечлива навіть з точки зору РПЦ
Чаплін відомий своїми висловлюваннями проти України і закликами до насильства проти українців

У Москві раптово помер протоієрей Всеволод Чаплін, настоятель храму Феодора Студіта (Смоленської ікони Божої Матері) у Нікітських воріт і колишній речник РПЦ. Про смерть священнослужителя РПЦ раніше офіційних ЗМІ повідомили парафіяни, які зняли на відео той самий момент.

"Все сталося близько 16:30 (26 січня - ред.). Отець Всеволод сидів на лавочці біля свого храму, коли йому раптом стало погано, він впав, і через 15 хвилин приїхала швидка, що констатувала смерть", - повідомив парафіянин. Потім відео розлетілося по соцмережам.

Про смерть священнослужителя стало відомо 26 січня. Йому був 51 рік. За словами очевидців, близько 16:30 Чаплін сидів на лавочці біля свого храму. Раптово йому стало погано, він впав і помер.
Наголошується, що тіло протоієрея поки не забрали екстрені служби.
Відео з місця смерті. pic.twitter.com/hw6ARqIcl0

Чаплін відомий своїми антиукраїнськими висловлюваннями. Він заявляв про необхідність військової агресії проти України, окупації нових областей. Особливо жорстко Чаплін критикував Томос і українську автокефалію.

Чаплін відомий ярою ненавистю до України та украінців. Він закликав вбивати їх, відбирати землі і навіть не сумнівався, що це не гріх. Він був серед тих, хто забороняв відспівувати парафіян ПЦУ і воїнів АТО.

"Відправляти їх – блюзнірство. Альтернативний погляд якраз аморальний і в корені суперечить вченню Христа. Але саме цей погляд стоїть за томосошукателями. Причому "євроінтегратори" порушують навіть базовий принцип європейського права, що стосується релігії: кожна громада віруючих має право сама вирішувати, за кого і як їй молитися".

"Засуджуємо беззаконне створення автокефальної Православної церкви України, яка представляє з себе об'єднання розкольників. Просимо РПЦ зрадити анафемі божевільного розкол патріарха Варфоломія, як ворога церкви, єретика і розкольника. За словами святих, гріх розколу не змивається навіть мученицькою кров'ю. Також настійно просимо придати анафемі і главу новоствореного розколу митрополита Епіфанія".

"Вимагають відсторонити Асада – можна на це піти. Але натомість треба в ультимативній формі заявити, що ми застосовуємо щодо Києва і всієї нинішньої Лівобережної України ті ж принципи захисту співгромадян і співвітчизників, що були застосовані в Криму. Протягом декількох днів. Головне ж – потрібно дати зрозуміти: на відміну від американців, ми абсолютно не боїмося руйнування великих міст. Чого боятися людям, що живуть вічністю?"

"А що, зрештою, поганого у знищенні деякої частини внутрішніх ворогів? Деяких людей фізично знищувати можна і потрібно. І не факт, що скасування смертної кари – правильне рішення. Навіть Бог, якщо ми читаємо "Апокаліпсис", прямо санкціонував знищення великої кількості людей як науку для інших".

"Краще будь-яка війна, ніж це (Донбас у складі України. – ред). Точно треба, нарешті, вигнати з влади всіх, у кого гроші, майно і сім'ї за кордоном. Викинути за 24 години. Це – вороги народу, головні та невиправні. Це – мерзота перед Господом, і нехай суд Божий над ними, їх діточками та іншими, хто їм дорогий, буде найнещаднішим. Я буду молитися за такий суд".

Це тільки невелика кількість цитат "від Чапліна". Кожне з його висловлювань щодо України бризкає ненавистю і одержимістю.

Точна причина смерті протоієрея поки невідома. Серед версій - зупинка серця і проблеми, викликані астмою.

Новоайдарський райсуд Луганської області заочно засудив священника колишньої Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) за пособництво російським окупантам. Про це повідомив прес-центр Служби безпеки України (СБУ) у вівторок, 8 січня. Священника засудили до шести років тюрми.

Встановлено, що у квітні 2014 року настоятель одного із храмів Новоайдарського району приєднався до лав бойовиків. Чоловік, зокрема, брав участь у блокуванні автошляху до Луганська, перешкоджаючи переміщенню сил і засобів української армії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі