У США Фірташу пропонували зняти звинувачення в обмін на компромат проти Трампа щодо Рашагейту – The Hill

Поділитися
У США Фірташу пропонували зняти звинувачення в обмін на компромат проти Трампа щодо Рашагейту – The Hill © Персональний сайт Дмитра Фірташа
Про таку пропозицію раніше не повідомлялося.

Відразу після призначення Роберта Мюллера спецпрокурором з розслідування російського втручання в американські вибори, його перший заступник Ендрю Вайсманн тихо звернувся до американських адвокатів українського олігарха Дмитра Фірташа з пропозицією: дайте нам трохи компромату на Дональда Трампа у російській справі, і команда Мюллера може зняти з нього кримінальні звинувачення в США, які ведуться з 2014 року, стверджує Джон Соломон у своїй колонці для видання The Hill.

Специфіка пропозиції, про яке раніше не повідомлялося, була підтверджена багатьма джерелами, а також в записках, які прочитав Соломон.

Два роки потому затія Вайсмана може отримати далекосяжні наслідки для Міністерства юстиції США (тут і за кордоном). Його колишній начальник, Мюллер, повинен дати свідчення у середу перед Конгресом.

Джерела Соломона говорять, що пропозиція Вайсмана було обгорнута складністю та інтригою далеко за межами звичайного федерального справи. У той час всередині Міністерства юстиції і ФБР виникало тиск з метою знайти димлячі докази проти Трампа у російській справі.

Прокурори говорили, що команда Мюллера могла вирішити справу Фірташа" в Чикаго, і ні Міністерство юстиції, ні Чиказька прокуратура "не могли втручатися або перешкоджати рішенням", включаючи зняття всіх звинувачень. "Повне припинення розгляду... було безсумнівно на столі", - йдеться в записці захисту.

Команда Фірташа підозрювала, що претензії Вейсманна були перебільшені. У той час як Мюллер мав повне право розслідувати російську справу, він не був незалежним прокурором, окремим від Міністерства юстиції, а, швидше, спецпрокурором, підконтрольним генеральному прокурору.

Вайсманн повідомив юристам Фірташа про свої надії на свідчення українського олігарха.

Обвинувачі у справах про визнання вини, як правило, просять обвинуваченого надати письмове повідомлення про те, що вони можуть надати у своїх свідченнях, і визначити спільні теми, які можуть їх зацікавити. Але Вайсманн, схоже, пішов набагато далі, 7 липня 2017 року, зустрівшись з американськими юристами Фірташа і агентами ФБР, поділившись певними приватними теоріями розслідування Мюллера щодо колишнього голови кампанії Трампа Пола Манафорта і Росії, стверджує Соломон.

Наприклад, команда юристів Фірташа написала, що Вайсманн сказав їм, що, на його думку, компанія Bayrock, пов'язана з колишнім інформатором ФБР Феліксом Сатером, "зробила значні інвестиції в компанії Дональда Трампа" і що прокурори шукали компромат на зятя Трампа Джареда Кушнера.

Вайсманн сказав команді Фірташа: "Він вважає, що Манафорт і його люди істотно координували свою діяльність з росіянами, щоб виграти свою роботу в Україні", йдеться в записках захисту. А заступник Мюллера сказав, що "вірив", що українське угруповання, пов'язане з Манафортом, "є лише прикриттям для незаконної злочинної діяльності в Україні", і припустив, що "російські спецслужби" могли брати участь у впливі на вибори в США 2016 року, говорилося в записках адвокатів, пише Соломон.

Примітно, що Фірташ відкинув звинувачення Вайсманна, навіть незважаючи на те, що олігарх був у пастці в Австрії протягом п'яти років, борючись екстрадиції в США. Команда захисту олігарха сказала Соломона, що Фірташ відхилив пропозицію Вайсманна, тому що у нього не було достовірної інформації або доказів за цими темами.

Як повідомлялося, міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер погодив екстрадицію бізнесмена Дмитра Фірташа в Сполучені Штати. Рішення ухвалили після консультацій з австрійським МЗС з урахуванням інтересів та міжнародних правових зобов'язань.

25 червня Верховний суд Австрії прийняв рішення екстрадувати українського бізнесмена Дмитра Фірташа до США. Остаточне рішення мав ухвалити міністр юстиції Австрії.

Фірташа затримали в Австрії у 2014 році на запит США, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро. У США Фірташу загрожує до 50 років ув'язнення і конфіскація всіх активів. Його звинувачують у спробі за допомогою хабарів на загальну суму 18,5 млн доларів отримати дозволи на видобуток титану в Індії, а також у використанні американських рахунків і серверів для трансферу хабара індійським чиновникам.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі