У США і ЄС стурбовані, що Путін може знову напасти на Україну – Times

Поділитися
У США і ЄС стурбовані, що Путін може знову напасти на Україну – Times © ladno.ru
Але союз США і ЄС ослаб через політику Трампа America First. І Путін може цим скористатися.

Коментарі президента Росії Володимира Путіна про російські кордони в ефірі державного телебачення налякали деяких союзників США, побоюючись, що глава Кремля може закласти основу для подальшого військового вторгнення в Україну, пише журнал Time.

У документальному фільмі "Росія. Кремль. Путін", який вийшов в ефір 21 червня, російський президент стверджував, що деякі колишні радянські республіки "отримали" "традиційно історичні території Росії", коли розпався СРСР в 1991 році, і не віддали "подарунки" з Москви.

Наступного дня речник Кремля Дмитро Пєсков заявив: "Ні, у Росії немає територіальних претензій до своїх сусідів". Однак деякі американські та європейські чиновники заявили, що вони стурбовані тим, що Путін може зробити ще один агресивний крок, намагаючись відвернути увагу від невдалої реакції на коронавірус в країні та стабілізації російської економіки.

Інші кроки Путіна посилили ці побоювання, кажуть чиновники, в тому числі рішення Путіна провести великий військовий парад в Москві 24 червня, попри те, що Росія на третьому місці за кількістю хворих на коронавірус. 22 червня російський лідер також з'явився з міністром оборони Сергієм Шойгу і главою РПЦ Кирилом, прихильником вторгнення Росії в Україну, в соборі Збройних сил Росії під Москвою у річницю вторгнення гітлерівської Німеччини до сталінського Радянського Союзу.

Один європейський чиновник у фільмі назвав російську анексію Криму у 2014 році "демократичним вибором населення півострова". Цей "аргумент" не визнають у країнах Європи та вважають його "особливо тривожним". У документальному фільмі Путін сказав: "Крим завжди був нашим. Навіть з юридичної точки зору".

Зараз точкою занепокоєння, за словами офіційних осіб по обидві сторони Атлантики, є Донбас. 12 червня після відеоконференції між держсекретарем США Майком Помпео і представниками Європейського союзу, речниця Держдепартаменту Морган Ортагус повторила "спільну рішучість США і ЄС відстоювати суверенітет і територіальну цілісність України" і "наполегливу вимога про припинення Росією своїх агресивних дій в Донбасі".

"Ми підтверджуємо нашу непохитну прихильність суверенітету і територіальної цілісності всіх колишніх радянських республік, включаючи Україну", - заявила пізніше Time речниця Держдепу. "Крим є частиною України. Ми продовжуємо співпрацювати з офіційними особами з України, Росії, Німеччини, Франції та іншими зацікавленими партнерами та союзниками для підтримки суверенітету і територіальної цілісності України".

Але підтримка України є однією з небагатьох речей, про яких можуть домовитися трансатлантичні союзники в ці дні, оскільки альянс США і ЄС ослаб зовнішньою політикою адміністрації Трампа. Два європейських чиновники сказали, що вони побоюються, що Путін може спробувати використати зростаючу напруженість між США та їх союзниками по НАТО, зробивши ще один крок на території України або інших країнах, які були частиною Радянського Союзу.

"Путін відчуває слабкість", - сказав один з чиновників, який говорив на умовах анонімності. "Атлантичний альянс зношується, президент Трамп виводить американські війська з Німеччини, тому що він говорить, що німці не виконують свої зобов'язання щодо витрат на оборону, а у Путіна є проблеми у себе вдома. Це може додати неприємностей".

Деякі американські чиновники вважають, що труднощі з переобранням Трампа можуть мати зворотний ефект.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі