У США намічається один з найбільших страйків вчителів

Поділитися
У США намічається один з найбільших страйків вчителів Чи вдасться домовитися вчителям і владі Чикаго?
Страйкувати збираються вчителі Чикаго - вимагати підвищення заробітної плати і пільг

На четвер, 17 жовтня, у Чикаго (США) заявлено страйк від 25 до 32 тисяч вчителів міста. Це означає, що навчання припиниться в цей день для 400 тисяч школярів. Чикаго - один з трьох найбільших шкільних округів в країні.

Вчителі вимагають підвищення заробітної плати і соціальних пільг, підписаних офіційно, а не усно, як це вже бувало не раз. Зараз зарплата педагога становить близько 53 тисяч доларів в рік (приблизно 4500 доларів на місяць), що вище, ніж в будь-якому іншому окрузі та місті штату. Якщо будуть виконані їх вимоги, то зарплата протягом найближчих п'яти років зросте до 100 тисяч доларів на рік. Однак зустрічна пропозиція міста таїть в собі підводні камені, і насправді підвищення дійде тільки до 85 тисяч доларів на рік. Ось в цьому і не можуть знайти точку дотику страйкарі- вчителі і влада Чикаго, повідомляє USAtoday.com.

Крім того, профспілка освітян вимагає, щоб мерія наймала більше допоміжного персоналу, соціальних працівників, медичних працівників, бібліотекарів, з урахуванням того, що класи збільшилися до 30-40 осіб. Вчителі вважають, що це погано позначається на навчанні дітей, багато з яких, до того ж, з дуже бідних сімей.

Страйкарі вимагають підвищення зарплат не тільки вчителям, але і молодшому персоналу - помічникам вчителів у класі, шкільним секретарям.

На час страйку вчителів школи будуть відкриті, і діти зможуть туди прийти, хоча шкільні автобуси не курсуватимуть. У будівлях залишаються директори і адміністратори, які будуть стежити за порядком у школах і забезпечувати харчування дітей.

Страйк, якому влада дуже сподівається запобігти, - один з серії протестів вчителів, які пройшли по всій країні.

Кабінет міністрів нарешті оприлюднив постанову про збільшення розмірів оплати праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки починаючи з 2020 року.

Згідно з документом, найменший розмір посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічного працівника складе:

з 1 січня 2020 р. - 2,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2020 р. ;

З 1 січня 2021 р. - 3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2021 р.;

з 1 січня 2022 р. - 3,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2022 р.;

з 1 січня 2023 р. - 4 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2023 року.

Прожитковий мінімум на 2020 рік очікується приблизно 2000 грн. Зараз ставка мінімального окладу вчителів становить, приблизно, 3300 грн. Заробітна плата варіюється в залежності від регіону.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі