У США загадковим чином зникли санкції проти Китаю за утиски мусульман

Поділитися
У США загадковим чином зникли санкції проти Китаю за утиски мусульман © economist.com
За словами правозахисників, масові затримання уйгурів були скасовані через торговельні переговори між Вашингтоном і Пекіном.

Минулого року американські чиновники готувалися запровадити санкції проти Китаю за утиск уйгурів – мусульманського населення КНР – в регіоні Сіньцзянь. Про це двом правозахисникам, які займаються Китаєм, розповіли в Адміністрації президента США Дональда Трампа, пише видання Foreign Policy.

Правозахисники дали зрозуміти, що санкції підпадають під дію "Глобального Акту Магнітського", який дозволяє уряду США забороняти поїздки і заморожувати активи тих, хто порушує права людини у всьому світі.

Зазвичай США оголошують про такі санкції у Міжнародний день прав людини 10 грудня, однак минулого року жодного оголошення щодо запровадження санкцій не було. Активісти вважають, що Адміністрація відмовилася від ідеї, щоб не ризикувати врегулюванням торговельної війни між США і Китаєм.

"Обговорення з чиновниками з уряду показали, що в грудні будуть запровадженні санкції", - сказала директор Human Rights Watch у Китаї Софі Річардсон. Другий правозахисник розповів, що чув подібні речі на брифінгах з урядовими чиновниками.

За словами Річардсон, з тих пір питання про санкції не обговорювалося через торговельні переговори.

Нездатність США запровадити санкції через дії Китаю в Сіньцзяні сильно розчарувала правозахисників, зазначає видання.

"У той час як США ведуть переговори щодо торгових угод, я думаю, важливо пам'ятати, що історія не згадає деталей цих переговорів, але згадає, на якій стороні були США в цій масової проблемі прав людини", - сказав менеджер Amnesty International США Франциско Бенкосме.

На слуханнях у сенатському комітеті з іноземних справ у середу держсекретар Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати розглядають можливість запровадження санкцій по Акту Магнітського в багатьох місцях світу, включаючи Китай. Але представник Держдепартаменту сказав: "Сполучені Штати розробляють загальнодержавну стратегію по боротьбі з безпрецедентною кампанією репресій в Сіньцзяні. Що стосується конкретних дій Сполучених Штатів, Державний департамент не прогнозує потенційних санкцій".

Члени Конгресу, як від Демократичної, так і Республіканської партій неодноразово закликали адміністрацію Трампа запровадити санкції проти китайських чиновників, причетних до порушень прав людини в Сіньцзяні, і внесли законопроекти про санкції як у Сенаті, так і в Палаті представників.

Серед мусульманських країн лише Туреччина різко засудила Китай за поводження з уйгурами та іншими мусульманами. Деякі держави з мусульманською більшістю навіть підтримують дії Китаю. У 2017 році в Єгипті затримали і депортували десятки уйгурських студентів назад у Китай. Під час візиту в Китай у цьому році наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман заявив, що королівство підтримує право Китаю на прийняття антитерористичних заходів. Минулого місяця Організація ісламського співробітництва, 57 державах-членах якій проживає значна кількість мусульман, прийняла резолюцію, в якій високо оцінила зусилля Китаю щодо "турботи про своїх мусульманських громадян".

Китай інвестував значні кошти в країни Центральної Азії та Близького Сходу в рамках ініціативи "Пояс і дорога".

2018 рік став першим, коли не було оголошено про санкції згідно з Актом Магнітського в міжнародний День прав людини 10 грудня.

Правозахисна організація Human Right Watch закликала ООН чинити тиск на Китай у зв'язку з масовими затриманнями уйгурів у китайській провінції Сіньцзян та іншими серйозними порушеннями прав людини.

11 жовтня 2018 року в Китаї опублікували документ про боротьбу з екстремізмом у східному регіоні Сіньцзян (Східний Туркестан), в якому підтвердили існування таборів перевиховання уйгурів – корінного мусульманського народу цієї частини Піднебесної, тим самим узаконивши переслідування мільйона мусульман.

Довідка ZN.UA
Уйгури — тюркський корінний Сіньцзян-Уйгурського автономного району Китаю, який також називають Східним Туркестаном. За віросповіданням — мусульмани-суніти. Уйгурська мова відноситься до тюркської мовної групи. У Сіньцзян-Уйгурському районі діє визнаний терористичним "Ісламський рух Східного Туркестану". Китайська влада стверджує, що рух пов'язаний з "Аль-Каїдою". Однак експерти зазначають, що це малоймовірно, так як "Аль-Каїда" - салафітське угруповання, а "Ісламський рух Східного Туркестану" - суфійський.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі