У Варшаві відбулися заходи до 80-х роковин початку Другої світової війни

Поділитися
У Варшаві відбулися заходи до 80-х роковин початку Другої світової війни Сьогодні 80 років від початку Другої світової війни © Сайт президента України
У меморіальних заходах взяли участь 40 делегацій і 250 іноземних гостей.

На площі Пілсудського у центрі Варшави у неділю, 1 вересня, відбулися пам'ятні заходи з нагоди 80-х роковин початку Другої світової війни. У них взяли участь 40 офіційних делегацій, зокрема від ЄС і НАТО, 250 гостей і 20 лідерів держав.

На меморіальні заходи канцелярія президента Польщі запросила союзників по Європейському Союзу і НАТО, керівників міжнародних організацій, а також лідерів країн Східного партнерства. Участь у них взяв презент України Володимир Зеленський, який перебуває у Польщі із дводенним візитом.

Водночас на заходи не запросили президента РФ Володимира Путіна, через що очільники Білорусі та Вірменії Олександр Лукашенко і Нікол Пашинян відмовилися приїжджати до Варшави, повідомляє "Укрінформ".

Під час офіційної частини відбувся військовий церемоніал та урочиста зміна варти біля Могили Невідомого солдата, виступили президенти Польщі та Німеччини Анджей Дуда і Франк-Вальтер Штайнмаєр та віцепрезидент США Майк Пенс.

Президент Польщі Анджей Дуда під час урочистої промови нагадав про продовження нацистської окупації радянською та порівняв дії СРСР із нинішньою Росією, повідомляє Onet.pl із посиланням на он-лайн стенограму виступу.

"Можна сказати, що в деякому сенсі Друга світова війна в контексті її політичних наслідків тривала до 1989 року. Для нас вона тривала набагато довше. Як можна говорити про перемогу, коли ти не живеш у справді суверенній країні", - запитувався Дуда.

Президент також висловив подяку західним союзникам, які підтримували країну за часів окупації, пише "Європейська правда".

"Грузія в 2008 році, Україна в 2014 році. До цього дня тривають окупація, військовополонені та провокації. Ми повинні бути рішучими. Це наша відповідальність перед суспільствами Європи та світу за те, що ніколи більше не буде збройної агресії", - додав Дуда, закликавши зберегти санкції проти РФ.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський разом з іншими президентами, очільниками урядів і делегацій, залишив запис у Книзі пам'яті, а також зробив символічний удар у Дзвін пам'яті, повідомляє прес-служба гаранта.

Зеленський разом з іншими учасниками меморіальних заходів приєднався до церемонії покладання вінка до могили Невідомого солдата. Присутні вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні хвилиною мовчання.

Водночас президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр вибачився перед "польськими жертвами тиранії Німеччини". "Саме німці вчинили ці злочини проти людства у Польщі... запевняю вас, ми – не забудемо. Ми хочемо і будемо пам'ятати. І ми будемо нести відповідальність, покладену на нас нашою історією", - зазначив він німецькою і польською мовами.

Раніше канцелярія президента Польщі вирішила не запрошувати президента Росії Володимира Путіна на заходи, присвячені 80-річчю початку Другої світової війни. У Польщі нагадали РФ, що вона допомогла розв'язати Другу світову війну.

Докладніше про початок найкривавішої війни в історії людства читайте у матеріалі Сергія Махуна "Чи буде "замкнений список катів?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі