У згорілому Нотр-Дам знайшли одного з чотирьох знаменитих золотих янголів

Поділитися
У згорілому Нотр-Дам знайшли одного з чотирьох знаменитих золотих янголів Голова янгола практично не пошкоджена © Tribune de l’art
Фахівці вважають це дивом: голова янгола повністю збереглася неушкодженою.

У постраждалому від масштабної пожежі Соборі Паризької Богоматері, за запевненням французької преси, дива слідують за дивами. Серед уламків на згарищі, яке розбирають і ретельно сортують служителі Собору і співробітники Міністерства культури, зокрема, лабораторії історичних пам'яток, знайдено одного з чотирьох різьблених позолочених херувимів.

Фрагменти скульптури, якщо враховувати масштаби пожежі, добре збереглися, принаймні, голова не пошкоджена. Янгол датується 18-м століттям, початковий скульптор невідомий, але в 1728-1729 роках її реставрував відомий декоратор Жермен Боффран. Знахідку відправили в сховище, потім вона піде на реставрацію, щоб згодом, після відновлення шпилів і собору в цілому, знову стати на своє місце. Фахівці, які займаються пошуками реліквій храму, похованих під уламками, сподіваються, що знайдуться й інші три херувима, повідомляє французька Tribune de l'art.

Ліквідація наслідків пожежі триває. У нефі і на хорах собору встановлені дві тимчасових парасольки та захисні сітки. Північний і південний пілони укріплені, а статуї з них зняті. Витягнуті і збережені вітражі. Картини та інші роботи собору розміщені в приміщеннях під охороною. Фахівці, які працюють на згарищі, носять захисні маски всередині будівлі через ризики для здоров'я, пов'язані з високими концентраціями свинцю.

Під час пошукових робіт виявили ще одну знахідку - маловідому картину Лодовіко Караччи, яка висіла на стіні однієї з башт. Вона теж практично не пошкоджена, що дуже порадувало всіх і змусило повірити, що дива в Нотр-Дамі тривають.

Головні реліквії Собору Паризької Богоматері знаходяться в резервних сховищах Лувру. Йдеться про Терновий вінець Христа і туніку святого Людовіка. Вони не постраждали.

Коли пожежники боролися з вогнем в Нотр-Дамі, безпека реліквій була під питанням. По мірі того, як вирувало полум'я, архієпископ Парижа Мішель Апетит закликав священиків молитися: "Пожежники Парижа все ще борються за порятунок веж Нотр-Дам де Парі. Годинники, дах і шпиль знищені. Давайте помолимось. Якщо ви хочете, ви можете подзвонити в дзвони своїх церков, щоб закликати на молитву".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі