В 156 країнах світу пройшов масштабний Кліматичний марш

Поділитися
В 156 країнах світу пройшов масштабний Кліматичний марш Загроза глобальної зміни клімату стає все виразніше
На марші виходять, переважно, молоді люди, які розуміють, що в майбутньому на понівеченій Землі жити саме їм

В 156 країнах світу 20 вересня пройшли масштабні акції - Кліматичні марші. Приєдналася до них і Україна.

Мета акцій - спонукати уряд до рішучих дій, які стосуються найбільших екологічних загроз: зміна клімату, енергетики, промислового тваринництва, транспорту і відходів, повідомляє Громадське.

Протестні акції проходять з нагоди спеціального саміту ООН з питань клімату, який відбудеться з 21 по 23 вересня в Нью-Йорку. На ньому лідери з понад сотні країн збираються, щоб продемонструвати конкретні плани щодо збільшення національних внесків кожної держави в Паризьку кліматичну Угоду.

До Кліматичного маршу по всьому світу приєдналися 156 держав одночасно. У Нью-Йорку була, мабуть, наймасштабніша акція - там вийшли на марш близько 300 тисяч людей. У Берліні на марш вийшли близько ста тисяч. У Києві - приблизно півтори тисячі молодих активістів, але і це радує.

Нагадаємо, марші за клімат започаткувала 16-річна школярка Грета Тунберг. Вона пропускала школу по п'ятницях, починаючи з серпня 2018 року, а замість цього виходила на одиночні пікети біля будівлі шведського парламенту, вимагаючи вжити заходів для запобігання глобального потепління. Така акція стала початком рух Fridays for Future. З тих пір до нього приєдналися понад мільйон молодих людей з усього світу.

23 вересня 2019-го еко-активістка планує взяти участь в кліматичному саміті ООН в Нью-Йорку.

Минулого року кліматологи повідомили про те, що США вже відчувають серйозні та дорогі наслідки зміни клімату. У звіті ООН, оприлюдненому в жовтні, вчені погоджуються, що для того, аби втримати глобальне потепління на рівні 1,5 ℃ або менше, викиди вуглецю в атмосферу після 2020 року повинні різко скоротитися, і у нас є всього приблизно 12 років, щоб це зробити.

1 червня 2017 року Дональд Трамп оголосив про вихід США з Паризької кліматичної угоди, яку він назвав надто м'якою для провідних забруднювачів – Китаю та Індії, і такою, що ставить під загрозу промисловість США. Виконавши свою неоднозначну передвиборчу обіцянку, Трамп викликав різку критику з боку світових лідерів.

Докладніше про глобальне потепління читайте у матеріалі Ольги Скрипник "Світлана Краковська: "Погоду нам диктує океан"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі