В Албанії прихильники опозиції на мітингу вимагали відставки прем'єр-міністра і дострокових виборів

Поділитися
В Албанії прихильники опозиції на мітингу вимагали відставки прем'єр-міністра і дострокових виборів В Албанії пройшли масштабні протести © https://vesti-ukr.com
На антиурядовому мітингу в Тирані відбулися зіткнення між тисячами прихильників албанської опозиції і поліцією.

Тисячі прихильників албанської опозиції зіткнулися з поліцією на антиурядовому мітингу, протестуючи проти корумпованої і неефективної влади. Протестувальники вимагали відставки уряду і проведення дострокових виборів.

Про це в суботу, 16 лютого, повідомляє Associated Press.

Прихильники опозиції прорвалися через поліцейські ряди, намагаючись увійти в резиденцію прем'єр-міністра Еді Рами. Вони зруйнували головні двері урядової будівлі в столиці Албанії Тирані і розбили ліпні прикраси на будівлі, але не змогли проникнути всередину.

Поліція зупинила протестувальників сльозогінним газом і водяними гарматами. Кількох постраждалих забрала швидка допомога. Міністерство охорони здоров'я заявило, що поранення отримали 15 осіб, зокрема, семеро поліцейських.

Один плакат свідчив: "Це кінець злодіїв", в той час як інший демонстрував зображення особи Рами, схоже на зображення президента Венесуели Ніколаса Мадуро. Протестувальники кричали "Рама, йди!" Всюди звучали вувузели.

Мітинг був організований правоцентристською Демократичною партією. Перед мітингом лідер демократів Лулзим Баша заявив, що його прихильники хочуть, щоб уряд подав у відставку, був створений тимчасовий кабінет і проведені дострокові вибори.

"(Нам потрібно відновити демократію через парламент, який обирається волею людей, а не грошима чи погрозами злочинців", - сказав він.

Через п'ять годин Баша закінчив мітинг, пообіцявши, що "народне повстання триватиме до повалення цієї системи". Він закликав до ще одного протесту в четвер.

У цьому році Албанія, член НАТО з 2009 року, сподівається отримати схвалення Європейського Союзу на початок переговорів про повне членство. Боротьба з корупцією і організованою злочинністю є одними з головних пріоритетів ЄС для Албанії, яка уражена корупцією в усьому політичному секторі.

Раніше повідомлялося, що ЄС визначив дедлайн для наступної хвилі розширення. Сербія і Чорногорія почали переговори про вступ до Євросоюзу, Боснія претендує на статус кандидата в ЄС, а Косово розраховує офіційно стати кандидатом.

А директор із зовнішньої політики Центру європейських реформ Іан Бонд на сторінках EUObserver писав про те, що навіть якщо питання членства зараз не актуальне, Євросоюз все одно може багато чого зробити для підтримки стабільності і процвітання сусідів. Так, ЄС варто збільшити політичні контакти з Україною, Грузією і Молдовою, щоб запевнити їх, що вони до цих пір на європейському радарі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі