В Алжирі протестують проти виборів через корупцію у владі

Поділитися
В Алжирі протестують проти виборів через корупцію у владі Протести носять антикорупційний характер
Навесні і влітку уряд затримував безліч високопосадовців за звинуваченнями в корупції

У вівторок, 17 вересня, тисячі алжирців пройшли маршем проти виборів, призначених на грудень, і скандували: "Ми не будемо голосувати, поки люди з режиму не будуть видалені".

Заплановане голосування поклало початок новому етапу розборок між протестуючими і державою. Масові протести спалахнули в лютому, змусивши президента-ветерана Абдельазіза Бутефліку піти у відставку в квітні, і з того часу кожен тиждень тривали вимоги більш ретельного чищення правлячої еліти, повідомляє Reuters.

Навесні і влітку уряд затримував безліч високопоставлених осіб за звинуваченнями в корупції, але він також почав чинити більший тиск на протестувальників, арештовувати лідерів опозиції і розгортати більше поліції на демонстраціях.

Авторитетний командувач армією генерал-лейтенант Ахмед Гаед Салех протягом декількох місяців домагався виборів, заявляючи, що це єдиний вихід із протистояння, а в неділю тимчасовий президент Абделькадер Бен Салах заявив, що вони відбудуться в грудні.

Після відставки Бутефліки на щотижневі акції протесту у вівторок і п'ятницю приходило менше людей, однак протестувальники відкидають будь-які вибори, заявивши, що не може бути чесного голосування, поки стара гвардія зберігає владу.
Чи зможе оголошення в неділю про президентські вибори і посилення присутності поліції на демонстраціях придушити протести або відродити їх, ймовірно, стане ясно під час маршів в найближчі тижні.

Протестувальники у вівторок скандували "Ми не зупинимо наші протести" і "громадянська держава, ніякої військової держави" і зажадали відставки як Бена Салаха, так і прем'єр-міністра Нуреддіна Бедуї.

Два колишніх прем'єр-міністра, два колишніх начальника розвідки, вісім міністрів і кілька видатних бізнесменів були поміщені під варту після допиту суддями в рамках розслідування за фактом хабарництва. Однак і два видних діячів опозиції, Карім Табу і Лахдар Бурагаа, також були затримані в останні тижні за звинуваченням у "сприянні послаблення морального духу армії".

Абделькадер Бен Салах фактично виконує обов'язки президента Алжиру з 2 квітня після того, як президент Алжиру Абдельазіз Бутефліка подав у відставку на тлі масових протестів. Причиною демонстрацій стало те, що Бутефліка вирішив балотуватися на п'ятий термін в країні, де за конституцією він не може обіймати посаду президента стільки разів поспіль.

2 квітня Абделькадера Бутефліка оголосив, що йде зі своєї посади. На наступний день члени конституційної ради Алжиру офіційно затвердили його відставку. Проте акції протесту продовжилися і після відставки Бутефліки. Учасники демонстрацій вимагали відставки соратників Бутефліки, в тому числі, прем'єр-міністра Нуреддіна Бедуї, а також Бенсалаха.

За різними даними, 82-річний президент Алжиру страждає від раку,крім того, в 2013 році він переніс інсульт. Особисте життя цієї людини закрите від публіки - нічого не було відомо про його родину, крім того, що він жив в одній квартирі з матір'ю, яка померла в 2009 році.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі