В Алжирі відправили під суд відразу двох колишніх прем'єр-міністрів

Поділитися
В Алжирі відправили під суд відразу двох колишніх прем'єр-міністрів Алжир продовжує вимагати розслідувань корупції
Чиновників високого рангу звинувачують у масштабній корупції

Алжирська прокуратура після чотирьох днів судових слухань зажадала за 20 років в'язниці суворого режиму для двох колишніх прем'єр-міністрів, обвинувачених у корупції і розтраті державних коштів - Ахмеда Уях'я і Абдельмалека Селляля. Про це повідомив у неділю інформаційний портал Alg24.

Це результати масових протестів, які вже кілька місяців проходять в країні.

За даними слідства, Уях'я і Селляль неодноразово порушували закон, будучи причетними до операцій, пов'язаних з бізнесом по збірці автомобілів.

Крім того, екс-прем'єра Уях'я звинувачують в отриманні хабарів, замаскованих під подарунки, а екс-прем'єра Селляля - у незаконному фінансуванні виборчої кампанії колишнього президента Бутефліки.

Як вважає алжирська прокуратура, на такий же строк - 20 років - повинен бути засуджений колишній міністр промисловості Абдессалям Бушареб, який нині переховується за кордоном. Раніше влада видала міжнародний ордер на його арешт, передає Кореспондент.

Гучний судовий процес над Уях'я і Селлялем, за яким стежить широка громадськість, розпочався 4 грудня. Обидва були поміщені під варту за рішенням слідчого Верховного суду в червні 2019 року. Обом був пред'явлений ряд звинувачень: неправомірне надання привілеїв при розподілі державних підрядів і контрактів, розтрата державних коштів, зловживання владою і службовим становищем.

В Алжирі з весни 2019 року йде масштабна антикорупційна кампанія, в рамках якої взяті під варту або відправлені у в'язницю десятки впливових чиновників, у тому числі колишні глави уряду, екс-міністри, бізнесмени і олігархи.

Нагадаємо, у вівторок, 17 вересня, тисячі алжирців пройшли маршем проти виборів, призначених на грудень, і скандували: "Ми не будемо голосувати, поки люди з режиму не будуть видалені".

Заплановане голосування поклало початок новому етапу розборок між протестуючими і державою. Масові протести спалахнули в лютому, змусивши президента-ветерана Абдельазіза Бутефліку піти у відставку в квітні, і з того часу кожен тиждень тривали вимоги більш ретельного очищення правлячої еліти, повідомляє Reuters.

Навесні і влітку уряд затримував безліч високопоставлених осіб за звинуваченнями в корупції, але він також почав чинити більший тиск на протестувальників, арештовувати лідерів опозиції і розгортати більше поліції на демонстраціях.

Два колишніх прем'єр-міністра, два колишніх начальника розвідки, вісім міністрів і кілька відомих бізнесменів були поміщені під варту після допиту суддями в рамках розслідування за фактом хабарництва. Однак і два видних діячів опозиції, Карім Табу і Лахдар Бурагаа, також були затримані в останні тижні за звинуваченням у "сприянні послаблення морального духу армії".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі