В Індії закликали завдати "точкові удари" по території Пакистану

Поділитися
В Індії закликали завдати "точкові удари" по території Пакистану Індія і Пакистан конфліктують з 1947 року © відкриті джерела
У Нью-Делі вважають, що Пакистан несе відповідальність за теракт на кордоні провінцій Джамму та Кашмір, у якому загинуло близько півсотні людей.

Індія і Пакистан, дві ядерні держави, знову опинилися на порозі конфлікту; уряд Індії обурений терористичним актом на кордоні провінцій Джамму та Кашмір, де загинуло близько 50 осіб (більша частина загиблих - індійські поліцейські) та вимагає від Ісламабаду вплинути на ситуацію, повідомляє The Times of India.

У Нью-Делі вважають, що Пакистан несе відповідальність за теракт. Індійські силовики підтвердили інформацію про причетність до вибуху терористичного угруповання "Джейш-і-Мохаммад", бойовик якої підірвав себе разом із начиненим вибухівкою автомобілем на шляху поліцейського конвою у Пулвама. Повідомляється, що терористи мають табори та бази підготовки на території Пакистану, влада якого надає їм заступництво. У столиці Індії загрожують завдати "точкові удари" по місцях на території Пакистану, де можуть знаходитися терористи.

"Такі винищувачі як Су-30МКІ або "Міраж-2000", озброєні "розумними" авиабомбами і ракетами класу "повітря-земля", цілком могли б завдати удару по тренувальним таборам бойовиків у Пакистані, навіть не входячи до його повітряного простіру", - йдеться у матеріалі.

Однак мова йде не тільки про удари по базах терористів - у Нью-Делі пропонується у відповідь на теракт знищувати пости пакистанських силових структур. Для цієї мети, пише газета, можна використовувати російські реактивні системи залпового вогню "Смерч", що стоять на озброєнні індійської армії, або оперативно-тактичні ракети власної розробки "БраМос".

"Є безліч доступних варіантів для того, щоб нанести удар не перетинаючи нашими військами пакистанського кордону", - пише видання.

В Пакистані вже відреагували на ці заяви; Ісламабад назвав їх "актом мілітаризму" і пригрозив, що будь-який удар по пакистанській території буде розцінено як акт війни. Пакистанські збройні сили отримали наказ привести протиповітряну оборону країни у повну бойову готовність.

Індія і Пакистан претендують на розділену територію Кашміру в цілому. І Індія, Пакистан володіють ядерним арсеналом. Повстанці борються з індійським контролем з 1989 року.

Більшість кашмірців підтримують вимогу повстанців про об'єднання території або під владою Пакистану, або в якості незалежної країни, а також беруть участь у вуличних громадянських акціях протесту проти контролю Індії.

Варто відзначити, що розділ Кашміру не закріплений офіційними угодами про кордони. Регіон на індійську та пакистанську частини розділяє лінія контролю, яка не має юридичної сили. Частину території Кашміру Пакистан передав Китаю у 1963 році. Незважаючи на те, що Кашмір населений переважно мусульманським населенням, влада регіону у 1947 році прийняла рішення про його приєднання до Індії, що Пакистан не визнав. Це спровокувало конфлікт між двома державами, який призвів до встановлення в 1949 році лінії припинення вогню, яка розділила регіон. З тих пір радикальна частина мусульманського населення, що залишилася в індійській частині регіону, веде збройну боротьбу за приєднання до Пакистану. Обстановка в регіоні стабілізувалася після укладення у 2003 році угоди про перемир'я, яке тим не менш, періодично порушується.

Детальніше про конфлікт у Кашмірі читайте в матеріалі Михайла Соколовського "Півстоліття на грані війни" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі