В Ізраїлі стартували треті парламентські вибори за рік

Поділитися
В Ізраїлі стартували треті парламентські вибори за рік В Ізраїлі знову обирають Кнесет © http://ieshua.org/
Дві перші спроби сформувати урядову коаліцію провалилися.

В Ізраїлі у понеділок, 2 березня, проходять треті за рік парламентські вибори. Понад шість мільйонів виборців мають право обрати 120 членів Кнесету, пише агенція dpa.

О 7:00 ранку в країні відкрились близько 10 600 виборчих дільниць, вони працюватимуть до 22:00 (Ізраїль розташований у тому ж часовому поясі, що й Україна – ред.). Ізраїльтяни, які перебувають на карантині через коронавірус, голосуватимуть у спеціально обладнаних "виборчих наметах". Після закриття дільниць оприлюднять дані перших екзит-полів.

Як повідомляє DW, головна боротьба розгорнеться між правлячою партією "Лікуд" прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу та опозиційною "Кахоль-Лаван" колишнього воєначальника Бені Ганца. Опитування свідчать про приблизно однакові шанси обох політсил на перемогу.

Після виборів президент країни Реувен Рівлін має визначити, хто отримає мандат на формування уряду. Зазвичай це – лідер політичної сили, яка набрала найбільше голосів. У нього буде шість тижнів для формування коаліції – чотири "основні" та два "додаткові".

За підсумками двох виборів у квітні та вересні 2019 року Нетаньягу так і не зміг сформувати уряд, його опонент Бені Ганц також не зміг сформувати урядову коаліцію. Тож експерти побоюються, що й треті парламентські вибори не вирішать патову ситуацію.

Нагадаємо, 28 лютого генеральний прокурор Ізраїлю подав до окружного суду обвинувальний акт проти прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу по трьох справах про корупцію.

Подача обвинувального висновку може вплинути на вибори 2 березня і змінити хід переговорів про формування нового уряду і про те, хто стане новим прем'єр-міністром Ізраїлю.

Нетаньягу загрожує до 10 років позбавлення волі за хабарництво і максимальний трирічний термін за шахрайство і зловживання довірою. Він став першим прем'єром Ізраїлю, проти якого висунуто обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення під час перебування посаді. Сам прем'єр обвинувачення відкидає і називає справу політично мотивованою.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі