В ЄС стартували загальні вибори до Європарламенту

Поділитися
В ЄС стартували загальні вибори до Європарламенту Вибори до ЄП відбуваються кожні п'ять років © Верховна Рада
Близько 400 мільйонів виборців по всій Європі оберуть в цілому 751 законодавця, хоча ця цифра знизиться до 705, коли Британія вийде з ЄС.

У четвер, 23 травня, в ЄС стартували загальні вибори до Європейського парламенту. Вибори в ЄП проходять кожні п'ять років. Близько 400 мільйонів виборців по всій Європі оберуть в цілому 751 законодавця, хоча ця цифра знизиться до 705, коли Велика Британія вийде з ЄС. Євродепутати перевірятимуть і змінюватимуть закони, запропоновані Європейською комісією, за умови їхнього схвалення національними урядами в Раді ЄС.

Голосування почалося з Нідерландів і Великої Британії. У п'ятницю голосування проведуть для мешканців Ірландії та Чехії, а 25 травня - в Латвії, Мальті та в Словаччині. В інших країнах Євросоюзу вибори пройдуть у неділю.

Голосування проходить на тлі зростання популярності популістів і націоналістів у Європі і Великій Британії.

Ультраправі партії в Європі проводять кампанію за обмеження повноважень бюрократії ЄС і за посилення обмежень на імміграцію. Такі партії є в Італії, Німеччині та Франції. Президент Франції Еммануель Макрон заявив про необхідність "не поступатися коаліції знищення та дезінтеграції", яка прагне зруйнувати єдність ЄС, що формувалося останні шість десятиліть.

Вибори в Європарламент завершаться 26 травня.

Згідно із дослідженням Європейської ради з міжнародних відносин, антиєвропейські партії можуть одержати третину місць у Європейському парламенті. Наразі близько 23% членів Європарламенту належать до антиєвропейських партій, від ультралівих до ультраправих, але це число може зрости як мінімум до 33%.

Детальніше про майбутні вибори читайте у матеріалі DT.UA "Експлейнер: Вибори до Європарламенту і чому вони важливі".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі