Валентина Терешкова готова полетіти на Марс, навіть якщо не повернеться назад

Поділитися
Валентина Терешкова готова полетіти на Марс, навіть якщо не повернеться назад Валентина Терешкова
Перша у світі жінка-космонавт висловила готовність відправитися на Марс і розповіла про таємницю, яку зберігала 30 років: під час своєї першої місії вона могла замість спуску на Землю полетіти у космос.

Перша у світі жінка-космонавт Валентина Терешкова, якій в цьому році виповнилося 76 років, готова здійснити пілотований політ на Марс - навіть якщо не зможе повернутися назад.

"Марс - моя улюблена планета. Це мрія - побувати на Марсі, дізнатися, чи було там життя. Якщо було, то чому його не стало? Яка катастрофа сталася з цією планетою? Напевно, фахівці працюють над цією проблемою, потрібен корабель", - розповіла Терешкова під час прес-конференції 7 червня.

Вона припустила, що перші польоти на Марс, "швидше за все, будуть в один бік", але висловила готовність взяти участь у такому польоті.

У той же час, Терешкова висловилася проти космічного туризму.

"В космос на даному етапі повинні літати фахівці, бо ніби і багато польотів було, і більше 50 років космонавтиці, але ще багато чого не вивчено. І щоб люди просто літали в космос "за путівками", до цього пройде ще не один десяток років.... Але якщо вони фахівці, якщо вони можуть принести користь, працюючи на борту космічного корабля, заради бога", - зазначила вона.

Прес-конференція Терешкової була присвячена 50-річчю з дня першого в світі польоту жінки-космонавта на космічному кораблі "Восток-6", яке відзначатиметься 16 червня цього року.

Знаменитий триденний політ Терешкової на кораблі "Восток-6" розпочався 16 червня 1963 року і, як з'ясувалося десятиліття потому, міг закінчитися невдачею.

"Була нештатна ситуація, яку практично в першу ж добу я помітила, доповіла на старт, Сергію Павловичу Корольову та Юрію Олексійовичу (Гагаріну). Помилка полягала в тому, що на спуску програма була запланована не зіштовхувати космічний корабель з орбіти, не на приземлення, а на підйом орбіти", - розповіла Терешкова.

Діставши нові дані, Терешкова ввела їх в програму, що дало можливість зорієнтувати і благополучно посадити корабель. Але після приземлення Корольов звернувся до неї: "Чаєчка ("Чайка" - позивний Терешкової), я тебе прошу, не треба про це говорити".

"Тому я рівно 30 років зберігала цю таємницю", - зізналася вона. А пізніше, один із фахівців, з провини якого стався збій, на зустрічі з Терешковою сказав: "А з моєї провини вона не повернулася б на Землю". !zn

Читайте також:

Росія розсекретила причини загибелі Гагаріна

Капсула космічного корабля "Восток" продана майже за 3 млн доларів

Зонд NASA виявив на Марсі радянський апарат, який здійснив посадку більше 40 років тому

Перша китайська жінка-космонавт повернулася на Землю (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі