"Велика вісімка" знайшла прийнятний компроміс щодо Сирії

Поділитися
"Велика вісімка" знайшла прийнятний компроміс щодо Сирії © Twitter.com/MarcMallett_UTV
Всупереч розбіжностям Росії та інших країн, лідери G8 змогли знайти консенсус щодо кризи в Сирії. Вони закликали владу країни і повстанців спільно боротися проти "Аль-Каїди" і пообіцяли 1,5 млрд доларів гуманітарної допомоги.

Лідери "Великої вісімки" після тривалих дискусій прийняли спільне комюніке Сирії, де з березня 2011 року триває громадянська війна.

Заяву за підсумками саміту в Північній Ірландії підписали всі лідери G8, всупереч побоюванням, пов'язаним з розбіжностями між Росією та іншими країнами.

Господар саміту, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що політики змогли "подолати фундаментальні розбіжності" і ті, хто очікував "війни G7 проти G1", тобто сімки проти Росії щодо сирійської проблеми, будуть розчаровані.

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер висловив загальну думку, заявивши, що результати роботи G8 були "набагато кращі", ніж очікувалося. Мало хто вважав, що його учасники зможуть досягти прийнятного компромісу.

"Вважаю, (домовленість по Сирії) стала дуже важливим кроком з боку Путіна і росіян", - сказав канадський прем'єр після завершення переговорів.

У підсумковому комюніке, що складається з семи пунктів, "Велика вісімка" закликала всі сторони сирійського конфлікту об'єднати зусилля в боротьбі з терористами і витіснити з країни "Аль-Каїду" і всіх, хто з нею пов'язаний.

Також і режим Башара Асада, і повстанців закликали прийняти "конструктивну участь" у мирній конференції в Женеві, яку учасники саміту пообіцяли провести якомога швидше.

Представники G8 погодилися об'єднати зусилля, щоб зупинити кровопролиття і загибель сирійських громадян. Згідно з прийнятим комюніке, Сирії буде надана гуманітарна допомога в розмірі 1,5 млрд доларів.

Положення про подальшу долю сирійського президента Башара Асада, яке обговорювалося на саміті, в підсумкову заяву так і не увійшло.

При цьому в документі підкреслюється, що лідери "Великої вісімки" єдині в бажанні досягти мирного вирішення конфлікту шляхом переговорів, у результаті яких буде створено уряд "з лідерами, які користуються довірою суспільства".

Нарешті, G8 засудила можливе використання в близькосхідній державі хімічної зброї і вимагала допустити фахівців ООН у країну, щоб вони перевірили дані про застосування зарину.

Оглядачі зауважують, що і Росія, і Захід можуть інтерпретувати формулювання заяви як дипломатичний успіх.

Нагадаємо, 14 червня стало відомо про плани Білого дому чинити пряму військову допомогу сирійським повстанцям, мотивуючи це отриманими розвідкою даними про застосування хімзброї урядовими військами.

Москва, яка, у свою чергу, постачає зброю уряду Асада і неодноразово підкреслювала, що робить це в згідно з міжнародним законодавством.

Громадянська війна в Сирії триває вже більше двох років. Вона почалася з мирних демонстрацій проти режиму президента Башара Асада в березні 2011 року, які потім переросли в збройні зіткнення повстанців і урядової армії. Офіційний Дамаск заявляє, що бореться з озброєними бойовиками, спонсорованими іноземними державами.

Згідно з останніми даними ООН, за час війни в Сирії загинуло, щонайменше, 93 тисячі осіб, з них тисячі дітей. !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі