Верховний суд Британії визнав незаконними дії прем'єра

Поділитися
Верховний суд Британії визнав незаконними дії прем'єра
На думку суддівської колегії, які одноголосно назвали його дії незаконними, він без аргументів відправив парламент довгу перерву.

У вівторок, 24 вересня, Верховний суд Великобританії ухвалив, що рішення за двома позовами про пророгації, тобто рішення прем'єр-міністра Бориса Джонсона відправити парламент на перерву до 14 жовтня, є неправомірним, повідомляє Reuters.

Всі 11 суддів колегії одноголосно вирішили, що припинення роботи парламенту було незаконним, і оголосили його юридично нікчемним.

"Рішення порадити Її Величності відкласти роботу парламенту було незаконним, оскільки воно призводило до порушення або перешкоджання здатності парламенту виконувати свої конституційні функції без розумних підстав", - сказала голова Верховного суду Бренду Хейл.

На її думку, уряд не пред'явила ніяких розумних доводів, навіщо Джонсону знадобилося перед самим виходом країни з Євросоюзу оголошувати зупинку роботу парламенту на п'ять тижнів, коли для цього потрібно лише кілька днів.

Як відомо, робота парламенту була припинена британським прем'єром до 14 жовтня з метою не дати депутатам зірвати вихід Сполученого Королівства з Європейського Союзу, який був запланований на 31 жовтня. На сьогодні Лондон так і не досяг нових домовленостей з Брюсселем про Brexit, а тому є вкрай висока ймовірність "жорсткого виходу країни з ЄС.

Нагадаємо, 18 вересня Європейський парламент ухвалив резолюцію про "упорядкований Brexit". Тепер Велика Британія зможе відстрочити вихід з ЄС за наявності "конкретної мети". Наступного дня Борис Джонсон і Жан-Клод Юнкер домовилися, що Сполучене Королівство вийде з Євросоюзу з угодою щодо Brexit.

23 липня колишній мер Лондона і ексміністр закордонних справ Борис Джонсон виграв перегони за лідерство в Консервативній партії. Наступного дня королева Єлизавета II призначила його прем'єр-міністром. Дональд Трамп схвально відгукувався про Джонсона і його політичних успіхи.

Джонсон є одним з найпослідовніших прихильників виходу Британії з ЄС. Уряд Терези Мей він залишив після занадто м'якого, на його думку, проекту угоди з Євросоюзом. Протягом останніх місяців нещадно критикував прем'єр-міністра Терезу Мей.

Докладніше про те, чому відставка Мей може стати ключем для виходу з кризи Brexit, читайте в матеріалі Віктора Константинова "Пітьма перед світанком?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Стажер
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі